Türkmenoğlu

YILLARDIR BİTMEYEN MÜCADELE

YILLARDIR BİTMEYEN MÜCADELE
05 Ağustos 2018 21:42

Çalımlı: 10-15 yıl taşeron işçisi iken kadro dışı bırakılan üyelerimizin kadroya alınması için çabalıyoruz…

Türkiye Yol-İş Sendikası Van 1 Nolu Şube Başkanı Salih Çalımlı, www.memleketimvan.com Genel Koordinatörü Berfin Bahçeci’ye konuştu. Yol-İş Sendikası ne yapıyor? Üyelerine ne tür hizmetler veriyor? Kadroya geçiş hakkı tanınmayan taşeron işçileri için nasıl mücadele ediyor? Ne olursa üye sayıları azalacak? İşte Çalımlı’nın söyledikleri: 


“Karayolları ağırlıklı örgütlü yapımız var”

“Türkiye genelinde Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı 18 bölge var ve ağırlıkta örgütlü olduğumuz kamu kurum ve kuruluşu, karayollarıdır. Türkiye Yol İş Federasyonu’na bağlı bir sendika olarak üyelerimize hizmet veriyoruz. Türkiye genelinde 37 şubemiz var, bu şubelerin bir kısmı eski adıyla Köy Hizmetleri yeni adıyla özel idarelerde çalışan işçileri kapsıyor. Van 1 Nolu şube olarak da Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerinde çalışan toplam 4 ildeki üyelerimize hizmet veriyoruz. Örgütlü olduğumuz bu kurumlardaki işçi statüsünde çalışan arkadaşlarımıza hizmet veriyoruz. Sıkıntılarımızı bertaraf edebilmek için genel merkezimizde beraber gayretlerimiz devam ediyor.” 


“Üye sayımız azalıyor”

“Kurumlarda emekli olan işçi arkadaşlarımızın yerine yenisi alınmıyor. Bu nedenle üye sayımız hızla azalıyor.”


“Taşerondan kadroya geçiş sürecinde çok çalıştık”

“Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 2, 5 yıl önce 10 bin kadro tahsis edildi. Bu kadroları kolay vermediler doğrusu. Biz Türkiye genelinde 2010 yılında bir mücadele başlattık. Taşeron işçisi olarak çalışan arkadaşlarımızı sendikamıza üye yaptık sonra da davalarını açtık. Muvazaalı çalıştırdıklarına dair açtığımız davaları kazandık. 10 bin kadro hem karayolları teşkilatının hem de Türkiye Yol-İş sendikasının örgütlü gücüne güç katmış oldu.”


“Yeterli değil mücadelemiz sürüyor”

“Yeterli mi elbette değil, bu tür kurumlarda gerçekten halen ihtiyaç var. Biz sendikacılar olarak emaneten yapılan işlerin daha kaliteli ve daha sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Çünkü bazı müteahhit firmalar vasıtasıyla yapılan işlerde, kalite pek fazla olmayabiliyor. Bu açıdan mümkün mertebe, madem kamu kurum ve kuruluşlarında araç gerecimiz var iş makinemiz var, kendi personellerimiz iş yapma gayreti içerisinde olalım.”


“Üyelerimizin hak ve menfaatlerini koruyoruz”

“Biz örgütlü olduğumuz kurumlardaki arkadaşlarımız için yaptığımız toplu iş sözleşmelerinden gelen haklar doğrultusunda üyelerimizin menfaatlerini korumaya çalışıyoruz. Karayollarında bazı sezonluk çalışma durumları vardır, özellikle asfalt çalışmalarında arkadaşlarımız kızgın güneşin altında 150 derecedeki sıcak asfaltta çalışıyorlar. Bu kardeşlerimizin hak ve menfaatlerinin kaybolmaması noktasında işverenle diyalog içerisindeyiz, sorunların diyalog yoluyla çözülmesinden yanayız.” 


“Karayollarında çalışan işçi sayısı azalıyor”

“Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nde 20-25 yıl önce, yaklaşık 3 bin 500 işçi çalışırken, şu anda Bin 200 civarında işçi çalışıyor. O da mahkeme yoluyla kazandığımız davalar sonucunda alınan taşeron işçi arkadaşlarımızdır. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Türkiye genelinde alınan işçilerin 3. ücret skalası adı altındaki yevmiyeleri emsallerine göre düşüktür. Sendika olarak peyderpey her toplu iş sözleşmesinde telafi etmeye ve kayıplarını gidermeye çalışıyoruz.” 


“Taşerondan kadroya geçiş sözü tutuldu ama ya geçemeyenler!”

“Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon işçi taşeron işçiliğinden kadroya geçişi sağlandı. Hükümetimiz sözünü yerine getirdi ama sendika olarak bazı aksaklıklar ve olumsuzluklar görüyoruz. Kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamı, kanunun getirdiği haklardan maalesef faydalanamadı. Maalesef çok sayıda işçi kapsam dışında kaldı. Biz bunun da mücadelesini halen veriyoruz ama sonuç almış değiliz.”


“15-20 yıl çalışanlardan bazıları kadroya alınmadı”

“Bu konuyu özellik önemsiyorum, çünkü 3 Aralık 2017'de başlayan bir taşeron işçisi kadroya geçti ama ne hazindir ki karayollarında yaklaşık 18-15 yıl arası çalışan bazı işçilerimiz kadroya geçiş yapamadı. Sayıları Türkiye genelinde yaklaşık 4 bini bulan danışmanlık ve müşavirlik görevini yapan taşeron işçileri maalesef kapsam dışı bırakıldı. Bu arkadaşlarımızın kadroya alınması için sendikamız nezdinde mücadelemiz halen devam ediyor ama bir sonuç alamadık. Gerçekten burada bir mağduriyet ortaya çıktı ve arkadaşımıza aileleriyle beraber büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.”


“Bazı mühendisler de kadroya alınmadı”

“Karayollarında teknik anlamda arazide çalışan ve işletme şefi olarak tabir ettiğimiz bazı inşaat, jeoloji ve harita mühendisleri, teknikerler ve teknisyenler de kapsam dışında tutuldu. Tünel işletme şefliğinde çalışan ayrıca Karayolları 11 bölge Müdürlüğü'nde trafik sinyalizasyon işaretleme sisteminde çalışan bir grup arkadaşımız da kapsam dışı bırakıldı. Neticede baktığımızda gerçekten büyük bir mağduriyet ortaya çıktı. Bu konuda Türkiye genelinde yaklaşık 2 ay önce bütün illerde basın açıklamaları yaptık.”


“Mücadelemiz sürüyor ama henüz netice alamadık”

“Türk İş Genel Başkanı ve Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanımızla beraber ilgili bakanlıkları ziyaret ettiler. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için çaba sarf ediyoruz ama henüz netice alamadık. Üzücü bir tablo ile karşı karşıyayız ve üye arkadaşlarımızın sorularına cevap veremeyecek durumda kaldık. Kadroya geçenler arasında en fazla hakları olan arkadaşlarımızdır. Mağduriyetin giderilmesi noktasında ilgili bakanlıklardan adımların atılmasını bekliyoruz.”


“Özel idareler kaldırılmamalı”

“Türkiye'de 30 büyük şehir var geri kalan illerde de özel idarelerin araç gereç ve işçiler ile birlikte belediyelere devredilmesi söz konusu. Belediyelerde iş kollarımız yok. Bu yasa çıkarsa büyük bir üye kaybımız söz konusu olacaktır. Özel idareler statüsü ortadan kalkması durumunda eskisi kadar hizmetin, belediyeler vasıtasıyla köylere gidemeyeceğine inanıyoruz. Hükümetimizin altyapı çalışmalarını hazırlamadan ve detaylar tam ortaya çıkarılmadan, tepeden yaptık bitti demekle olmuyor. Özel idareler köy muhtarları ve köylüler ile özdeşleşmiş kurumlardır. Yol, elektrik ve su hizmetlerini alıyorlar. Türkiye Yol-İş Sendikası adına bu konunun hassasiyetle incelenmesi gerekiyor.” 


Yorum Ekle

kod


Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN