www.memleketimvan.com Genel Koordinatörü Berfin Bahçeci, özel röportajlarına devam ediyor. İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrüllah Yavuzer, Bahçeci’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Van’ın en çok tartışılan Van’ın Türkiye eğitimindeki başarı sıralaması değişti. İşte Yavuzer’in açıklamaları:
“Van beyin göçü veriyor”
“Tüm illerimizin eğitim durumu iş imkanları ve sosyoekonomik gelişmişliği ile paraleldir. Velilerin konuları ne kadar yüksekse eğitim de o derece yüksektir. Van’ın sosyoekonomik durumu çok iç açıcı değil. Bunun sebebi ise ilimizin son zamanlarda çevre illerden ve köylerden inanılmaz derecede bir göç aldı. Merkezden de dışarıya göç verdi. Tabiri caizse vasıfsız göç alıp, vasıflı göç verdi. Eğitimsiz kesimden göç alınırken, eğitimli kesim Van’dan gitti. Bunun tabii çeşitli nedenleri var. Birinci sebebi terör olaylarıdır. Malum birçok sebep vardır. Ayrıca Bitlis, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Iğıdır, Muş, Siirt ve Batman gibi çevre iller ve köylerinden daha iyi imkanlara kavuşmak amacıyla Van’a göç var. Bu göç her geçen gün artmaktadır. Bu göçe karşılık okullaşma oranı paralel değil. Yatırım programına aldığımız okul sayıları ile gelen öğrencilerin sayıları fark gösteriyor. Öğrenci sayısı çok fazla, yapılan okul sayısı ise az, dolayısıyla bir arz talep meselesinde bu dengeyi karşılayamıyoruz. İkili eğitim yapmak durumunda kalıyoruz.”
“İpekyolu’nda hazine arazisi çok az”
“İpekyolu ilçesi olarak oldukça şanssızız. Bizde ticari alan çok fazla Van'ın merkezi ve kalbi olan ilçe konumundayız. Dolayısıyla ilçemizde hazine arazisi de çok az, hemen hemen her yer kamu kuruluşları olarak hizmet veriyor. Yeni okul yapacak alanlarımız yok. Bu nedenle okullaşma kriterini gelen göçe göre ayarlayamıyoruz.”
“Her şeye rağmen başarımızı arttırdık”
“Eğitim kalitemizi oldukça olumsuz etkileyen faktörlerden biri de normal kadrolu öğretmenlerin Van’da en fazla 16 ay kalmasıydı. Neyse ki sözleşmeli öğretmen uygulaması bunun önüne geçti. Bütün bunlara rağmen başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanvekilimiz Sayın Murat Zorluoğlu olmak üzere, Van İl Milli Eğitim ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimiz ile birlikte başarıyı yakaladık. Bizim için nimet olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte, Van'da eğitim başarısının neden düşük olduğu yönünde akademik bir çalıştay yaptık. Akademik başarıyı artırmak için bir eylem planı hazırladık ve bütün okullarımıza uygulamalar başladık. Bunun sonucunda her geçen yıl ilimizin Türkiye başarı sıralaması ikişer, üçer azalmaya başladı. Eğitimde Türkiye sıralamasında 77. sıralarda iken şu anda 27 basamak yükseldik ve 50. sıralarda yer almaya başladık. Bu da eylem planının gerçekten işe yaradığını ve bilinçli bir şekilde bu başarı trendinin yukarıya doğru yükseldiğinin göstergesidir. Eğer böyle devam ederse, önümüzdeki yıl Türkiye ortalamasını yakalamış oluruz. Allah’ın izniyle. Van hak ettiği yere adım adım ulaşmaya başladı inşallah.”
“Sosyal kültürel faaliyetlerimiz ile öğrencilerimiz mutlu oluyor”
“Her şey sadece akademik başarı değildir, akademik başarının yanında sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerimiz de var. Çünkü eğitimi ve okullarımızı bir bütün olarak düşünüyoruz. Öğrencilerimizi yarış atı olarak görmüyoruz. Çocuklarımızın akademik başarısı artarken, aynı zamanda eğlendiler, folklor, spor, resim, şiir, kompozisyon ve çeşitli sanatlarla da ilgilendiler. Öğrencilerimiz Türkiye'de güzel dereceler alarak çok güzel yerlere gelmeye başladılar.
“Çok sayıda projeye imza attık”
“Onaylanan projemiz ile öğrencilerimize robotik kodlama eğitimini veriyoruz. Okullarımızın labaratuarlarında geleceğin bilişimcilerini yetiştireceğiz. Üretilen ürünler TÜBİTAK bilim fuarlarında sergilenecek ve çeşitli yarışmalara girilecektir.”
“Türkiye 2.si ve 5.si olduk”
“TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalarda Van olarak, liseler arasında Türkiye 2.si, ortaokullar arasında ise Türkiye 5.si olduk. Bu çok büyük bir başarıdır ve çok büyük bir mesafe kat ettiğimizi gösterir. İnşallah Van’ımızı hak ettiği noktaya getireceğiz.”
“Okuma yazma oranında hedef yüzde 100”
“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve kıymetli eşleri Emine Erdoğan’ın başlattığı okuma yazma seferberliği ile Van’da, yaptığımız çalışmalar ile yüzde 3’lük bir artış oldu. Hedefimiz kısa sürede Van’da okuma yazma oranını yüzde 100’e çıkarmaktır.”
“Van’da görülmemiş desteği İpekyolu Belediyesi’nden aldık”
“Halk Eğitim Merkezi’nde inanılmaz çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle ev hanımlarına yönelik çalışmalar yaptık. Engellilere yönelik çalışmalarımız da takdire şayandı.. İpekyolu Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz kurslar ve sürekli eğitim merkezleri hayli ilgi gördü. Kaymakamımız ve belediye başkanvekilimiz Sayın Cemil Öztürk’ün desteğini iliklerimize kadar hissettik. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Tüm okullarımızın bakım onarımı ( 22 okul tamamlandı, 45 okul daha bakım onarımdan geçirilecek), çevre düzenlemesi, çocuk oyun alanları, okul bahçelerinin asfaltlanması (ana okul ve ilkokul dahil), okulların ağaçlandırılması, spor salonlar (30 adet açık, 10 adet kapalı spor salonu yapıldı), Z kütüphaneleri (13 Z kütüphane yapıldı, 20 adet daha yapılacak), çok amaçlı salonlar, 8. ve 12. sınıflar için deneme sınavı, kaynak desteği (özellikle maddi durumu iyi olmayan öğrenciler bu imkandan faydalandı), 3 adet sürekli eğiti merkezinin kurulması ve daha birçok destek aldık. Normal bakanlık bütçesinin belki de 10 katından fazla hizmet aldık.”
“Hedeflerimize ulaşmaya başladık”
“Sayın valimizin il milli eğitim müdürlüğümüzün ve kaymakamımızın desteği ile Türkiye'de Van’ımız hak ettiği noktaya en kısa sürede gelecektir, inşallah. Hedeflerimize ulaşmaya başladık.”