Değer kent sitesi mağdurları basın açıklaması yaptı. İpekyolu üzerindeki YSE durağının arka tarafından bulunan arsaya 2010 yılında 328 dairelik Değer kent sitesi yapıldı. Site sakinleri, tapu ve çevre düzenlemesi parasını ödemesine rağmen mağdur olduklarını söylüyor. İşte yapılan basın açıklaması:
“Daire sahiplerine ceza kesiliyor”
“Binlerce insanı mağdur eden bir sorundan dolayı buradayız. 2011 yılındaki iki büyük depremden bir yıl önce belli bir kısmı tamamlanan Değer kent sakinlerinin önemli bir kısmı tapu ve çevre düzenlemesi parasını tamamen ödemiş olmasına rağmen, müteahhide katkı olması açısından 20 ile 50 bin TL fazladan para vermesine rağmen Şekerbank yapımcı şirketin cezasını haksız bir şekilde daire sahiplerine kesmek istemektedir.”
“Su fabrikasının cezasını site sakinleri çekiyor”
“Rayt İnşaat bina yapımını sürdürdüğü dönemde, Bahçesaray'da 3 milyon Euro'ya mal olan su fabrikası açma faaliyeti içerisinde kredi aldı. Şekerbank Değer kent inşaatının yapıldığı arsayı ipotek ederek Türk Eximbank’tan alınan kredi için teminat mektubu verdi. Deprem sonrası meydana gelen boşluktan dolayı Rayt İnşaat'ın su fabrikası projesinde başarılı olmaması dolayısıyla bankanın ödemeleri yapılamadı. Şekerbank Rayt İnşaat adına Eximbank’a geciken taksitlerin bir kısmını ödedi. Neden böyle yaptı ve bunun ticaret hukukuna ne kadar uyduğu ve varsa ipotek altındayken daha sonra alınan kat irtifakı tapusunu bankaya nasıl ipotek edildiği de ayrı bir konu haksızlık ve usulsüzlüktür.”
"Daireler 1 Ekim 2018 Pazartesi tarihinde satışa çıkarılıyor"
“Bugün Değer kentte yaşayan binlerce insanın mağdur olmasına sebep olmuştur. Dairelerin icra kanalıyla satışa sunulması süreci ne kadar oyalama ve sorunun çözüleceği yolunda ümit verilme dolayısıyla site sakinlerinin seslerini herhangi bir yere duyurma çabası içerisinde olması engellenmiştir. Şekerbank haksız bir şekilde müteahhidin sorumsuzluğunun cezasını site sakinlerine kesmek istiyor. Daha önceki görüşmelerde kısmi uzlaşma üzerine sorunun çözülmesi amacıyla, daire başı fazladan 20 ile 50 bin TL toplayarak 3 milyon TL ile Şekerbank’a müracaat etmiş ve para toplanan 158 kişinin tapusunu bu para karşılığında verilmesini talep etmiştir. Banka ise hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmayarak sorunun asıl sebebi olan su fabrikası makinelerine icra koyma yerine dairelerin satışa çıkarıldığını söylemiştir. Gelinen noktada Şekerbank birçok usulsüzlüğün devamında icra kanalıyla Değer kent sitesinde bakiye 328 adet daireyi 1 Ekim 2018 Pazartesi günü tarihinden başlamak üzere satışa çıkarmıştır. Şekerbank ile yapılan son görüşmede ödemesi eksik kalmış üyelerden geri kalan taksitlerin toplanması için bir aylık süre istenmesine rağmen, Şekerbank bu uzlaşmaya da yanaşmamıştır.”
“Toplumsal kırılma olabilir”
“Şu anda Değer kentte yaşayan 2000 kişiye yakın insan mağdur olmak üzeredir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda büyük aile facialarının yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Kentimizin aşiret yapısı da düşünüldüğünde bu kadar insanın mağduriyete toplumsal bir kırılmaya sebep olacaktır.”
"Hukuksuzluk var "
“328 ailenin evinin hukuksuz bir şekilde ellerinden alınması kabul edilir bir durum değildir. Kentimizin ve ülkemizin yetkililerinden bu toplumsal soruna acil bir şekilde çare üretmelerini talep ediyoruz. 328 aile banka ve yapımcı şirketin usulsüzlüklerinden dolayı mağdur edilmemelidir. Bankanın daire sahipleri üzerinde herhangi bir hakkı yoktur. Şekerbank Rayt inşaata ortaklarının arsa ev fabrika arazisi gibi bütün taşınmaz mallarına el koymasına rağmen, daire sahiplerinin dairelerini de haciz yoluyla satmaya çalışmaktadır. Bu hukuksuzluğa yetkililer artık dur demediler.”
Başkan Erdoğan’a seslendi
Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, ailelerin mağduriyetinin giderilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi: “Ülkemizin meselelerine duyarlı olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep tayyip Erdoğan’dan ailelerimize sahip çıkmasını rica ediyorum. Mağduriyetlerin giderilmesi adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu dairelerin satışının durdurmasını rica ediyorum” dedi.