Türkmenoğlu

TEK HEDEF TOPLUMA KAZANDIRMAK

TEK HEDEF TOPLUMA KAZANDIRMAK
18 Ekim 2018 18:04

Rehabilitasyon merkezlerinde aldıkları eğitim ile anne-baba demeleri, bir gülümsemeleri dünyalara bedel…

www.memleketimvan.com Genel Koordinatörü Berfin Bahçeci, çarpıcı bir röportaja daha imza attı. Bahçeci bu kez, Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları Derneği (DÖKDER) Bölge Temsilcisi, Özel Özel Eğitim Kurumları Van Temsilcisi ve Özel Şehrivan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Müdürü ve Çatak Yunus Emre Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Yusuf Ertaş’a sorularını yöneltti. İşte maneviyat yüklü o röportaj…


Ne kadar zamandır eğitim sektöründesiniz ve amacınız nedir? 

“Yaklaşık 16 yıldır özel eğitim sektöründeyim. Amacımız te tek hedefimiz engelli olan özel çocuklarımızı topluma kazandırmaktır. Bir nebze de olsa faydalı olmak ve evde hapis halinden kurtarmaktır derdimiz. 


Nasıl bir eğitim veriyorsunuz?

“Kurumlarımızda bireysel, grup ve fizik tedavi olmak üzere üç aşamalı bir eğitim veriyoruz. Çocuklarımızın engel durumuna göre uygun eğitimi seanslar halinde veriyoruz. Ailelerimize ise psikolojik destek ve rehberlik desteği veriyoruz. Özelde yaklaşık 300 TL’ye psikolojik seanslar verilirken, biz ailelere yönelik psikolojik destek programlarından herhangi bir ücret almıyoruz. Rehabilitasyon merkezlerine gelen özel çocuklarımızın eğitimine sunulan katkı üç aşamalıdır. Birincisi devlet okullarında verilen eğitim, ikincisi aile, üçüncüsü ise bizim verdiğimiz eğitimdir.”


Aldığınız somut sonuçlar var mı?

“Hiç yerinden kalkamayan bazı çocuklarımız adım atmaya, yürümeyen çocuklarımız yürümeye başladı. Hiç konuşamayan bazı çocuklarımız anne-baba demeye başladı. Bunun verdiği mutluluk ölçülemez. Bize en büyük mutluluk bunlardır. Bu manevi gelişmeler bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bugüne kadar onlarca engelli çocuğumuzu iş hayatına kazandırdık ve bunun huzuru içerisindeyiz. Her bir kurumuz yılda en az 3 ya da 5 çocuğu topluma kazandırıyor. Tüm zorluklara karşı bizi ayakta tutan tek değerin, manevi değerler olduğunu söyleyebiliriz.”


Karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

“Elbette yaşadığımız zorluklar da mevcut. Özellikle ailelerin bilinçlendirilmesi noktasında sıkıntılarımız var. Bilinçli aile sayısı az bizler de ailelerimizi bilinçlendirmek için seminerler veriyoruz.”


Çocuklar rehabilitasyon merkezine nasıl geliyor?

“Özel çocuklarımızı servislerimizle evlerinden alıp kuruma getiriyoruz. Eğitim seanslarının ardından yeniden evlerine bırakıyoruz. Doğu ile batı arasında eğitim anlayışı farkı var. Batıda aileler kendi imkanları ile çocuklarını rehabilitasyon merkezlerine getirirken biz özel servis hizmeti sunuyoruz. Bir taksici Çatak veya Çaldıran’ın ücra bir köşesinden bir yolcuyu 300 liradan aşağıya Van’a getirip tekrar ilçeye götürmez ama bizler ücretsiz bu hizmeti veriyoruz. Öğrencilerimize verdiğimiz her seans karşılığı ise 63 TL alıyoruz.”


Rehabilitasyon merkezleri üzerindeki algı nedir?

“Rehabilitasyon merkezleri ile ilgili toplum gözünde yanlış bir anlaşılma söz konusu. Biz de kendimizi daha iyi anlatabilmek için dernek kurduk. Yanlış algıyı kırmak adına çocuklarımıza hangi eğitimleri verdiğimizi, nasıl bir gelişim sağladıklarını anlatıyoruz. Yıllar boyunca bu mücadeleyi verdik. Beş altı yıl öncesine göre yanlış algı biraz daha kırıldı ama tamamıyla bitmiş değil.”


Resmi kurumların size bakışı nasıl?

“Birlikte çalıştığımız milli eğitim ve sağlıktaki bazı memurlar, çocukların rehabilitasyon merkezlerinde hiçbir fayda görmediği ve onların sırtından para kazanıldığı yönünde dedikodular yayıyor. Maalesef bazı aileler de buna inanıyor fakat kurumlarımıza geldikten sonra hakikatin böyle olmadığını görüyorlar. Ailelerimizden aldığımız teşekkür ve eğitimlerimize karşı gösterdikleri takdir bizleri çok mutlu ediyor.”


Bir memurun dilekçesiyle tüm kurumlar zan altında

“Bir memurun kurumlarımız ile ilgili haksız kazanç iddiası gerekçesiyle verdiği dilekçe nedeniyle şu andaki bütün rehabilitasyon merkezleri soruşturma geçiriyor. Söz konusu memur, bütün kurumların soruşturulmasını istemiş ve teftiş geçiriyoruz. Elbetteki buyursunlar gelsinler kurmamıza, hizmetlerimizi görsünler ama bir dilekçe ile bütün sektörde zor altında bırakılamaz. Bu kadar basit olmamalı. Biz kendimizi bu işe adadık, karşımıza ne zorluklar çıkarsa çıksın inşallah engellilerimizi topluma kazandırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”


Kamera sistemi geldi

“Milli Eğitim Bakanlığı 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle kamera sistemini getirdi. Dolayısıyla böylece rehabilitasyon merkezleri haksız kazanç elde ediyor algısı da kırılmış oldu. Kuruma gelen çocuklar kamera sistemden geçiyor, eğitimden sonra da yine kamera sisteminden geçerek kurumdan ayrılıyor.” 


Kameralı sistemin zorlukları var mı?

“Bunun da zorlukları var tabii ki, Türkiye'de 2300 rehabilitasyon merkezi var ve kamera sistemine hazır hazır değillerdi. Milli eğitim bu sisteme başlayacaksınız dedi biz de başladık ancak altyapısı hazır değil. 7-16 yaş arası her çocuk okula kayıtlı görünüyor. Örneğin ağır zihinsel engelli bir çocuk zorunlu eğitim kapsamında okula gidiyormuş gibi görünüyor oysa çocuk okula gitmiyor. Sisteme girdiğimizde çocuk okula kayıtlı görünüyor ama okula gitmiyor. Biz de eğitim verdiğimiz halde sisteme kayıt edemiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı sisteminden kaynaklı sorunların yetkililer tarafından kaldırılmasını istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimi ve onayı ile eğitimlerimize devam ediyoruz.”






 

Yorum Ekle

kod


MEMLEKETİM VAN KAPAK

Şifa kaynağı

BU AY EN ÇOK OKUNANLAR

Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN