Türkmenoğlu

AYAK DEYİP GEÇMEYİN

AYAK DEYİP GEÇMEYİN
28 Ekim 2018 14:58

Vücudumuzu taşıyan ayaklarımıza gereken önemi vermeye ne dersiniz?

Özellikle hanımlar bu röportajı satır satır okumalısınız. Ayaklarınız neden şişiyor, tırnaklar nasıl kesilmeli, evde terlik giyilmeli mi, tırnak batığı ve ayak mantarına karşı neler yapılmalı? Ayağın bir kovada ılık suda bırakılması doğru mu? Hamilelik döneminde ayak bakımı nasıl yapılmalı? Topuklarınız neden sert, ayak çatlakları önlenebilir mi? Hanımlar, beyler ne tür ayakkabı giymeliyiz? Daha birçok sorunun cevabı bu röportajda. 


Podolog Selma Değirmenci, ayak sağlığına dair her şeyi www.memleketimvan.com Genel Koordinatörü Berfin Bahçeci’ye anlattı. İşte o röportaj.


Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

“Ben Selma Değirmenci, yaklaşık 9 yıldır podolog olarak görev yapıyorum. Van’da özel bir hastanede 4 yıl podolog olarak çalıştım ardından da PodoVan Ayak Sağlığı Merkezi isimli işletmemi açtım. Ayak sağlığı ile ilgili tüm hizmetleri veriyorum.”  


Ayak sağılığına dair neler yapıyorsunuz?

“Hastalarımızın tedavi sürecinde genel cerrah, ortopedi, cilt ve dahiliye doktorları ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Bu çerçevede genel olarak ayak bakımı, ayak tedoksu, terleyen-kokan ayak, topuk dikeni, mantarlı tırnak, tırnak batığı, çatlak topuk, siğil, nasır, Halluks Valgus, hamilelikte ayak bakımı, sporcu ayağı bakımı, medikal ayak bakımı, el bakımı, ayak cilt bakımı gibi tedavileri uyguluyoruz. Ayrıca tırnak plaklarının temizlenmesi, tırnak kanallarının açılması gibi hizmetleri de veriyoruz.”


Bize biraz podolojiden bahseder misiniz?

“Ayak sağlığı olarak nitelendirilen podoloji dünyada 52 yıldır, Türkiye’de ise yaklaşık 12 yıldır hizmet veriyor. Türkiye’de 4 üniversitede podoloji bölümü bulunuyor. 2 yıllık ön lisans programını tamamlayanlar podolog olarak görev yapıyor.”


Pek bilinmeyen bir sağlık alanı galiba?

“Evet biraz öyle. Türkiye genelinde podoloji alanında yeterli bilinçlenmenin henüz gerçekleşmediğini söyleyebiliriz. İnsanımızın ayakla ilgili bilinçlendirilmesi gerekiyor. Van’da bazı anaokulları ve ilkokullarda bilinçlendirme çalışmaları yürüttüm.” 


Ayak ve el tırnakları nasıl kesilmeli?

“Ne yazık ki Türkiye genelinde el ve ayak tırnakları oval kesiliyor. Oysa yeni doğan bir bebeğe bakıldığında tırnakların düz olduğu görülür. Bu nedenle el ve ayak tırnakları düz kesilmelidir. Tırnakların köşeleri kesilir ve biraz da derinden alınırsa, tırnak batması olabilir. Bu nedenle tırnak yatağında bozulma oluyor ve tırnak batması gerçekleşiyor. 


Tırnak batması olduğunda doktora mı gitmeliyiz?

“Podolojiye yabancı bir ülkeyiz ve henüz yaygın olmadığından tırnak batığı yaşayan insanlarımız hekime gidiyor. Bir hekimin uygulayabileceği tek tedavi direkt olarak tırnağı çekmektir. Ancak 6 ay sonra yeniden tırnak batığı oluyor, doktor tekrar tırnağı çekiyor. Bir podolog olarak hekimlerde rica ediyorum, tırnak batığı olan tırnağı çekmesinler, Van’da bir podoloji merkezi var, bize yönlendirsinler. Özellikle tırnağı çekilen diyabet hastaları bütük sıkıntı çekiyor. Birkaç kez tırnağı çekilen hasta bize geldiğinde, tırnağa özel bir bant ve tel takıyoruz. Tel takılan diş nasıl düzeliyorsa, tırnak da öyle düzeliyor.” 


Tırnak batığı neden oluşur?

“Dar çoraplar ve babet çoraplar tırnak batığını tetikliyor. Avrupa'da ayak numarasına göre çorap alınır ama bizde öyle değil. Standart bir şekilde bayan çorapları küçük, erkek çorapları büyük yapılıyor. Genellikle vücudun hızlı bir büyüme baş gösterdiği ergenlik döneminde tırnak batığı oluşabiliyor. Hamilelerde ve aşırı kilolu olanlar da tırnak batığı olabiliyor.”



Nasıl ayakkabılar giymeliyiz?

“Ucu sivri ve dar ayakkabı giyilmemeli. Son teknoloji cihazlarımızla yaptığımız ayak analizi ile ortopedik ve yumuşak ayakkabı öneriyoruz. Bazı hastalarımıza gece ve gündüz rahat hareket edebilmesi için atel öneriyoruz. Her gün aynı ayakkabı giyilmemeli, kişinin en az iki kaliteli ayakkabısı olmalı.”


Tırnak mantarına karşı neler yapıyorsunuz?

“Mantarlı tırnak teşhisi konmuş hastamıza, podoloji cihazlarımız ile özel dünyanın en iyi solüsyonlarını uygulayarak medikal bakımını yapıyoruz. Eller ve ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka fön makinesi ile kurutulmalı. Çünkü tırnak mantarı suyu ve nemi çok seviyor. Tırnak yatağı kurumazsa o mantar iyileşmiyor ve 21 günde yeniden üreyerek yumurtluyor. Ortak kullanım alanlardaki terliklere ve eşyalara dikkat edilmeli.” 


Evde terlikle mi dolaşmalıyız?

“Vücudunuzun ağırlığının yerdeki zeminle direkt olarak temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle kişiye özel ortopedik kalın tabanlı terlik giymenizi öneriyoruz.” 


Ayak bakımı için neler yapmalıyız?

“Ayak bakımı için sıradan değil özel bir solüsyon veya losyon kullanmalıyız. Ayak florası bozulduğu için insanın ayağı kokar, eve gelindiğinde ayak mutlaka yıkanmalı ve kurutulmalı. Çoraplar günlük olarak değiştirilmeli. Eğer kişide hormonal bir bozukluk yoksa ayaklar kokmaz. Herkes muhakkak ayda bir kez ayak sağlığı bakımını yaptırmalı.” 


Van’da sıvı sabunla ellerimizi yıkayalım mı?

“Bazı kişilerin elleri terliyor su akıyor. Yurt dışından getirdiğimiz cihazlarla bu sorunu tedavi ediyoruz. Van’ın suyu kireçli olduğu için sıvı sabun ile yapılan yıkamalar sonucunda, bazı cilt hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Nemlendirici etkisi olan e vitamini arttırılmış sabunlar ile eller yıkanmalı.  



 



Yorum Ekle

kod


MEMLEKETİM VAN KAPAK

Şifa kaynağı

BU AY EN ÇOK OKUNANLAR

Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN