Türkmenoğlu

ENGELLERİ AŞMAK İSTİYORLAR !

ENGELLERİ AŞMAK İSTİYORLAR !
19 Temmuz 2019 10:17

360 bin özel çocuğun eğitiminin önündeki engelleri kaldırmak için gidilmedik şehir, çalınmadık kapı bırakmıyorlar.

Özel çocukları dört duvar arasından çıkarıyorlar. Engelli çocuğunun gülümsediğini veya bir adım attığını gördüğünde adeta havalara uçan anne ve babaların mutluluğuna şahit oluyorlar. Anne, baba diyen bir engellinin velilerinin huzuru ile huzur buluyorlar. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin öğretmenleri bu mutluluğu yaşıyor. Yaklaşık 6 bin özel öğrencinin rehabilite edildiği Van’da 51 kurum, 600 personel, 360 bin öğrencinin rehabilite edildiği Türkiye genelinde ise 2 bin 600 kurum ve 45 bin personel bu mutluluğa şahitlik ediyor. 


Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları Derneği (DÖKDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ertaş, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemelerin yayınlanmasını istiyor. Bu kapsamda TBMM, bakan yardımcısı ve eski-yeni milletvekillerini ziyaret ettiklerini söyleyen Ertaş, “Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün, engelliler için 2,5 yıl önce hazırladığı yönetmeliğin hayata geçirilmesini istiyoruz. Özel çocukların eğitimlerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.” dedi.  


Kimler ziyaret edildi?

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, TBMM Down Sendromu Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Komisyon Üyesi Bahar Ayvazoglu, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ve İrfan Kartal, Trabzon Milletvekili, Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, Bursa Milletvekili Vildan  Yılmaz Gürel ve Muş 24. Donem Milletvekili Faruk Işık ziyaret edildi. Sorunlar anlatıldıktan sonra, sorun ve çözüm önerilerinin bulunduğu dosya takdim edildi.


Ne tür sorunlar var?

DÖKDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ertaş,  bazı sorunları şöyle sıraladı: “Engelli çocuklarımızı tanılama için verilen randevu ve rapor süreci çok uzuyor. Aslında çocukların tanısı belli ama 7-8 ay sonrasına randevu veriliyor, bu da özel çocuklarımızın hayatını olumsuz etkiliyor. Aylarca sağlık raporu alamayan öğrencilerimize devletten herhangi bir ücret almadan eğitime alıyoruz. Rapor çıktıktan sonraki süreçte, verdiğimiz eğitimin karşılığını alabiliyoruz.” 


Yönetmelikte bazı kolaylıklar sağlanacak

“Yönetmeliğe eklenen bazı maddelerinde çocuklarımızın eğitime ulaşmasında kolaylaştırıcı hükümler yer alıyor.” diyen Ertaş, “Mesela telafi hakkı doğuyor, öğrenci bu ay eksik olan hastalığında veya başka bir sebeple alamadığı eğitimini 6 ay içerisinde gelip telafi olarak alabilecek. Okula giden öğrencilerimiz haftanın 1 günü yarım gün izinli sayılarak, destek eğitimini alabilecek. Saat başı olarak bilinen ders programı, engelli birey geldiği saatte alabilecek. Mesela 9’da dersi olan bir birey, 9’u 5 geçe gelirse ders alamıyordu ve saat 10’u beklemek zorunda kalıyordu.”

 



Yorum Ekle

kod


MEMLEKETİM VAN KAPAK

Şifa kaynağı

BU AY EN ÇOK OKUNANLAR

Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN