İstanbul Şehir Tiyatroları, Yıldız Kenter Tiyatrosu, Ankara Birlik Tiyatrosu, Haldun Dormen, Nejat Uygur, Müşfik Kenter, Uğur Yücel, Mümtaz Sevinç, Cem Özer, Cem Yılmaz, Beyazıt Öztürk, Yılmaz Erdoğan, Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu ve Genco Erkal gibi ünlü birçok tiyatro sanatçının geldiği Van’a, bu aralar herhangi bir ünlünün tiyatro oyununu sahnelemek için uğradığı yok.
Türkiye’nin ünlü tiyatrocu ve sanatçılarını Van’a getirerek önemli organizasyonlarına imza atan Meşale Organizasyon Genel Koordinatörü Bülent Öner, “Yıllardır Van’da düzenlediğimiz organizasyonlar ile Türkiye’nin tanınmış 200’e yakın ünlü tiyatrocusu ve sanatçısını sanatseverler ile buluşturduk. Çeşitli tiyatro oyunları ve konserler düzenledik.” dedi.
“Van’da salon kişi kapasitesi yetersiz”
Van’ın nüfusu 300 binlerdeyken 25 yıl önce 650 kişilik çok amaçlı salon olarak yapıldığını hatırlatan Öner, “Daha sonra salon Van Devlet Tiyatrosu’na devredildi. Bu salona geçmişte Beyazıt Öztürk, Yılmaz Erdoğn, Cem Yılmaz, Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu ve Genco Erkal gibi ünlü birçok tiyatrocuyu ağırladı. Daha sonra salon 395 kişilik oldu. Bu nedenle ünlü tiyatrocuları getiremez olduk. Çok kişilik gruplar gelemiyor, gelseler bile gelseler bile tek kişili tek seans olarak sahneye çıkıyorlar. Van’ın nüfusu 1 milyon 250 bini buldu ama halen küçültülmüş salon var.” ifadelerini kullandı.
“Devlet çok amaçlı büyük kültür merkezi inşaa etmelidir”
Çevre illere oranla çok az sayıda ünlü sanatçının konser için Van’a geldiğini söyleyen Organizatör Öner, “Kültürel ve sanatsal organizasyonlar için büyük salonlara ihtiyacımız var. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi salonu ile Nur Tatar Salonu bulunuyor ancak onlar da fahiş fiyat istiyor ya da kiraya vermiyor. Bu nedenle konserler yapılamıyor. Van Devlet Tiyatrosu kendi oyunlarını sahnelemesi nedeniyle salonu çok fazla tahsis edemiyor. Kişi kapasitesi yüksek herhangi bir salon olmaması nedeniyle turne tiyatroları istenen noktada değil ve turne tiyatroları Van’ı pas geçiyor. Devletin kültür ve sanat organizasyonlarının yapılabileceği büyük bir kültür merkezi inşaa etmesi gerekiyor. Bu merkezdeki tiyatro salonu en az 1000 kişilik, konser alanı ise en az 5 bin kişilik olmalıdır.” şeklinde konuştu.
"Çevre ilerde var Van’da yok"
Gaziantep, Malatya, Sivas, Batman ve Mardin gibi birçok şehirde kapasiteleri yüksek kültür merkezleri var iken bölgenin cazibe merkezi olan, Bitlis, Muş, Hakkari ve Ağrı illerine de hitap eden Van’ın bu olanağa sahip olmadığının altını çizen Öner, “Van kültür ve sanat şehri iken günümüzde kafeler şehrine dönüşmüş durumdadır. Halkımızı kültür ve sanattan uzaklaştırılmamalıdır. Eski rektörlerden Hasan Ceylan ve Peyami Battal, üniversitede amfi tiyatro yapılacağını dile getirmelerine rağmen, bu gerçekleşmemiştir. Oysa yerli turizm için de ilimizin en büyük ihtiyaçlarından birisidir.
Eski Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sayın Murat Zorluoğlu, 1200 kişilik bir salon yapılacağını söylemişti ancak bu da gerçekleşmedi.” diye konuştu.