Özel Şehrivan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü ve Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları (DÖKDER) Başkanı Yusuf Ertaş, kamera sisteminden sonra rehabilitasyon merkezleri üzerindeki kötü algıların yıkıldığını söyledi. www.memleketimvan.com Muhabiri Yılmaz Tekin’e konuşan Ertaş, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İşte DÖKDER Başkanı Ertaş’ın söyledikleri.
“Kamera sistemi ile kötü algılar yıkıldı”
“1 Eylül 2018 den itibaren kamera sisteminin gelmesiyle birlikte, rehabilitasyon merkezleri üzerindeki kötü algıları yıktık. Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve aralarında bilişim uzmanlarının da olduğu heyetler, her ayın ilk 5 gününde kurumlarımızı denetliyor. Milli eğitim heyeti öğrencilerimizin kuruma gelip gelmediğini, dersleri alıp almadığını birebir kamera kayıtlarını inceleyerek tespit ediyor. Ayrıca bizler de bir defterde öğrencilerimizin kuruma giriş ve çıkış saatlerini tutuyoruz.”
“Şu ana kadar bir sorun yaşamadık”
“İncelenen kamera kayıtlarından şu ana kadar sorun yaşayan herhangi bir kurumumuz olmadı. Bu da demek oluyor ki rehabilitasyon merkezleri, önceden de gerçekten işlerini yapıyorlarmış. Kamera ve denetimler ile birlikte eğitimlerimiz daha da iyiye doğru gidiyor. Zaten rehabilitasyon merkezlerinin varoluş amacı da budur ancak bir türlü hizmet ettiğini kamuoyuna bir türlü anlatamıyordu.”
“Art niyetliler bizi kötülüyordu”
“Ne yazık ki art niyetli insanlar rehabilitasyon merkezlerini hep kötüledi ama şükürler olsun ki kamera sisteminden sonra üzerimizdeki bütün algıları yıktık.”
“Çok güzel hizmetler sunuyoruz”
“Daha iyi şeyler olacak ve emin olun ki rehabilitasyon merkezleri engelli çocuklarımıza, özel çocuklarımıza çok güzel hizmet sunmaktadır. 40 dakikalık derste hiçbir şey olmasa dahi, çocuklarımız dört duvar arasından kurtuluyor. Dışarı çıkan, servise binen ve kuruma gelip ders alan çocukların psikolojileri iyi oluyor. Özel çocuklarımız eve hapsolmaktan kurtuluyor.
“Adres tarif eden çocuğumuz var”
“En güzel örneği geçen yıl, orta düzey mental olan bir öğrencimiz, servisi beklemeden eve gidebileceğini söyledi ve adresi tarif etti. Caddelerin ve mekanların ismini söyleyerek evini tarif etmesi bizlere büyük bir mutluluk verdi.”
“Adım atamayan yürüdü, konuşamayan anne baba dedi”
“Fizyoterapi desteği alan ve adım atamayan bir öğrencimizin yürümeye başlaması oldu. Çocuğumuzun yürüdüğünü görmek ailesini ve bizleri çok mutlu etti. Konuşamayan çocuklarımızın anne baba dediğini duymak bizler için birer hazinedir.”
“Federasyon olarak çalışmalar yürütüyoruz”
“Hem dernek hem de federasyon olarak eğitim kalitesini arttırmak ve rehabilitasyon merkezlerinin daha iyiye gitmesini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Yönetmeliklerin düzeltilmesi için de çabalarımız devam ediyor.”
“Şu an maddi sıkıntılarımız var”
“Maddi sıkıntılar ile boğuşuyoruz. 2002'de asgari ücret 384 lira iken biz öğrenci başına 386 lira ücret alıyorduk. Şu anda asgari ücret 2 bin 324 lira ve biz 8 saat bireysel eğitim için öğrenci başına 682 lira alıyoruz. Rehabilitasyon merkezleri enflasyona karşı ezilmiş durumda. Öğretmenlerimiz de bu durumdan etkileniyor. Hükümetimizden ve devletimizden maddi şartlarımızı ve çalışma koşullarımızı düzeltmesini istiyoruz.”
“Toplam 50 bin istihdam”
“Türkiye genelinde şu anda rehabilitasyon merkezlerinde personel ve öğretmen olmak üzere yaklaşık 50 bin istihdam sağlanmakta. İlçelerimiz dahil 52 rehabilitasyon merkezinin hizmet verdiği Van’da ise yaklaşık 350 istihdam sağlıyoruz ve 6 bine yakın öğrencimize eğitim hizmeti veriyoruz.”