Özel Şehrivan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü ve Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları (DÖKDER) Başkanı Yusuf Ertaş, Ankara’da düzenlenen ‘2020 Yılı Sektörel Yol Haritasının Belirlenmesi ve Ücret İyileştirme Çalışmaları Türkiye Buluşması’ programına katıldı. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde 81 bir il sektör temsilcisinin katımı ile yapılan program ile ilgili bilgi veren Ertaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ücret iyileştirme talep ettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muharrem Yıldız, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ve Özel Eğitim Dernekleri Federasyon Genel Başkanı Yunus Kılıç da toplantıya katıldı.
Kurumların eğitim niteliklerinin arttırılması ve ücretlerin düzeltilmesi ile ilgili sorunlar dile getirildi. Toplantı sonrası bölge dernekleri, kendi bölge vekillerine sorun ve sıkıntıların bulunduğu dosyayı taktim etti.
DÖKDER Başkanı Yusuf Ertaş, Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas, Batman milletvekili Necdet İpekyüz, Tokat milletvekili Mustafa Arslan, Mardin milletvekili Tuma Çelik’e de çözüm önerilerinin yer aldığı dosyayı sunduklarını belirtti.
“Türkiye tarihinde olmadığı kadar…”
Türkiye tarihinde olmadığı kadar engellilerin umursandığını hatırlatan DÖKDER Başkanı Ertaş, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vicdani duyarlılığı ve sosyal devlet anlayışı sayesinde engelli bireyler Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar umursandıklarını hissetmiş ve destek görmüşlerdir. 2006 yılına kadar toplumdan izole edilen, evlerinden çıkamayan, sadece 35.000 engelli bireyin eğitim aldığı özel eğitim sektörümüz, günümüzde 386.000 engelli bireyin eğitim aldığı, 41.000 personelin istihdam edildiği, 500.000 engelli bireyin de rehabilitasyon sürecini başarıyla tamamlayarak topluma kazandırıldığı dünyaya örnek bir modele dönüşmüştür.” dedi.
“Ücretlere düzenleme getirilmeli”
Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelere paralel artmadığının görüldüğünü vurgulayan Ertaş, “Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen ücretler hizmet sunumunun verimliliğini ve eğitimin niteliğini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine naklini sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin tarafımızdan ücretsiz yapılıyor olması sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir. Sonuç olarak; 2004 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2019 yılına gelindiğinde asgari ücretin 1/3 ne gerilemiştir. Bu hizmetlerin sürdürülebilmesi için, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar dikkate alınarak %35 oranında bir iyileştirme yapılması adına katkılarınızı arz ve talep ederiz.” ifadelerini kullandı.