Milletvekili Sarısaç, “Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde; kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ), birim fiyatı 2.77 olan suya % 42 zam yaparak 3.93 yapmıştır. İnsan yaşamı için vazgeçilmez olan suya astronomik oranda zam yapılması, sosyo – ekonomik gelişim endekslerinde son sıralarda yer alan Van kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık uyandırmıştır. Bilindiği üzere; 17 Kasım 2016’dan itibaren kayyum tarafından yönetilen belediyenin gelir gider dengesi bozulmuş ve VASKİ başta olmak üzere bağlı kurumlar ciddi bir oranda borçlandırılmıştır. Öyle ki Van Büyükşehir Belediyesi 31 Mart 2019 seçimleriyle birlikte kayyumdan devralındığında VASKİ’nin 408 milyon TL borçlandırıldığı ortaya çıkmıştı.
Seçimlerden sonra mevcut tablonun halkın lehine değiştirilmesine zaman tanınmadan 19 Ağustos 2019 tarihinde tekrar kayyum atanmıştır. Bu tarihten itibaren VASKİ ile ilgili sağlıklı bilgiler alınamazken su fiyatlarına çok yüksek oranlarda zam yapılarak mevcut borcun Van halkının cebinden çıkacak para ile kapatılması amaçlanmaktadır. Bugün seçilmişler tarafından yönetilen belediyelere bakıldığında suya ortalama yüzde 15 oranında zam yapılırken kayyum tarafından yönetilen belediyelerde toplumdaki işsizlik oranı, ekonomik kriz vb. durumlar göz ardı edilmektedir. Bu nedenle Diyarbakır’da %35 ila %330 arasında, Van’da ise %42 gibi yüksek bir oranda suya zam yapılmasından imtina edilmemektedir.”
İşte milletvekili Sarısaç’ın, anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular.
1”.Basına da yansıdığı üzere; Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) tarafından % 42 zam yapıldığı doğru mudur? Doğruysa, zaman oranı hangi kıstaslara göre belirlenmiştir?
2.HDP döneminde yapılmayan zamların kayyum atandıktan sonra yapılmasının nedeni nedir? Zam oranı neden çok yüksek oranda gerçekleştirilmiştir?
3.17 Kasım 2016’dan 31 Mart 2019 tarihine kadar süren ilk kayyum döneminde VASKİ’nin bu kadar borçlandırılmasının sebebi nedir?
4.17 Kasım 2016’dan 31 Mart 2019 tarihine kadarki birinci kayyum döneminden kalan borçlar hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır?
5.Van’da su faturasını ödemediği için hakkında icra takibi yapılan abone sayısı nedir? Bunun yıllara göre dağılımı nedir?”