Sırtını 1800 metre bir kaleye dayamış tarih, kültür ve coğrafyanın olduğu Van gibi bir şehrin Türkiye’de olmadığına dikkat çekiyor. Tuşba sanat kenti projesi ile eski Van şehrini gün yüzüne çıkarmak istedi…
Van doğumlu olan İzzet Kütükoğlu, zorlu bir dönemde kültür ve turizm müdürlüğü yaptığını söylüyor. Van'ı iyi bilen dönemin Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ile çalışan Kütükoğlu, sık sık görevden alındığı için hedeflediği çalışmaları yapamadığını söyledi. Kütükoğlu, Van’ın eski dönem turizmini anlattı.
Defalarca görevden alındı
“1990’da atandım ancak 91, 92 ve 93’te görevden alındım. Yaklaşık 10-15 kez görevden alındım. Gittim, geldim ama buna rağmen güzel çalışmalarımız da oldu.”
Tuşba Sanat Kenti Projesi
“2005’te Van’ı iyi tanıyan sayın valimiz Tanılır döneminde, Tuşba Sanat Kenti projesi çalışmamız oldu.”
Eski Van şehri sevdası
“Eski Van şehri benim için bir sevdadır. Urartulardan başlayıp Selçuklulara ve Osmanlının son dönemine kadar, tarihin ve kültürün barındığı bir şehirdir. Van kalesine sırtını dayamış etrafı surlarla çevrili bir eski Van şehrinden bahsediyoruz. Mimar Sinan'ın çok önemli eserleri var. Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi Camisi, türbeler, ikizler hamamı ve kiliseler bulunuyordu. Eski Van şehrinde de kazı çalışmalarını devam ettirdik. İkizler hamamının kazı çalışmasını bitirdik. 2005'te projelere başladık Ama zamanımız yetmedi bizden sonra gelen bazı valiler, çalışmaları devam ettirdi. Çalışmaların devam etmesini gönülden istiyorum.”
Eski Van şehri kesinlikle ortaya çıkarılmalı
“Camileri, medreseleri, kiliseleri, hamamları ve cadde ve sokaklarıyla gün yüzüne çıkarılmalıdır. Sırtını 1800 metrelik bir kayaya (Van Kalesi) dayamış, etrafı surlarla çevrili, yedi kapısı olan ve içi tarihle dolu bir şehir bulamazsınız. Böyle bir kent Türkiye'de yok. Eski Van şehri mutlaka turizme kazandırılmalıdır.”
Van’ın özelliklerini ortaya çıkaramadık
“Güneşin ve suyun kenti olan Van benim için tarih, kültür ve coğrafya kentidir. Van'ın özelliklerini ortaya çıkaramadık.”
Hüsrevpaşa camisi kurtarıldı
“Üzülerek söylüyorum ki 2005'ten önce Hüsrev Paşa Camisi ahır olarak kullanılıyordu. Mihrabı bombalanmış ve yıkılmak üzereydi. Su aldığı için içi bir metre su dolmuştu ve içler acısı bir durumdaydı. Allah'a şükür camiyi kurtardık ve ibadete açıldı. Peşinden Kayaçelebi Camisi onarıldı.”
Üç dilde tanıtım broşürü
“2005’te ilk defa Türkçe, Farsça ve İngilizce olmak üzere üç dilde Van’ı tanıtan broşürler hazırladık. Rutin işlerimizi yaptık, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde fuarlara katıldık. Ödeneğimizin olmamasına ve kıt imkanlara rağmen çalışmalarımızı sürdürdük.
Müze yerini belirledik ama
“Şu an yapımı devam eden Urartu müzesinin yerini sayın valimiz Niyazi Tanılır döneminde biz tespit ettik. O zaman sit alanı olduğu için yapamadık. Urartu müzesi Ahlat taşından veya kaleye uygun taşlardan, kalenin siluetine uygun yapılmalıdır.”
1970'li yıllarda Kültür ve Sanatta Van isimli dergi çıkarttık.