Van Kahveciler, Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, yönetim kurulu ve her meslek gurubundan 1 esnafımızdan oluşan heyet, İpekyolu Kaymakamı ve İpekyolu Belediye Başkanvekili Sinan Aslan’ı ziyaret etti. Esnafın sorunları ile ilgili istişarelerde bulunuldu.
Yaklaşık 10 aydır kapalı olan kahveci, kıraathaneci ve internetçi esnafının sorunlarını aktaran başkan Budak, çözüm önerilerini de sıraladı. İşte Van kahveciler Odası Başkanı Niyazi Budak’ın açıklamaları:
“Esnafımız aylardır kepenk indirmiş durumda”
Malumlarınız olduğu üzere, ülkemizde ve dünyada yaşanan covid-19 salgını nedeniyle Hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile 16 Mart 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonları, gece kulüpleri, düğün salonları, organizasyoncular, luna parklar vb. işyerlerimizin faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş, yaklaşık 2,5 ay süreyle kapatılan işyerlerimizden yine İçişleri Bakanlığı’nın Genelgesi ile kahvehane, kıraathane, (oyun oynatılmaması kaydıyla olduğundan kıraathaneler halen kapalı ) kafe, çay bahçesi işyerlerimiz 01.06.2020 tarihinde yeniden açılmıştır. İnternet kafeler ile playstation salonlarımız ise 01.07.2020 tarihinde açılmıştır.
Yine İçişleri Bakanlığı’nın 18 Kasım 2020 tarihinde 81 İl Valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile, 20 Kasım 2020 Saat:20:00 itibariyle kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, çay bahçesi, internet kafe, Playstation, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, gece kulüpleri, düğün salonları, organizasyoncular, luna parkları lokaller geçici süreliğine tekrar kapatılmıştır.”
“İşyerleri kapalı olan esnafımız çok zor durumdadır”
Ekonomik olarak zor günler yaşayan esnafımızın yaşamış olduğu sıkıntılar gün be gün artarken, ikinci bir kapanma ile esnafımız tamamen işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Salgın süresince esnafımız Vergi, SGK primleri, kira, elektrik, su, doğalgaz, kredi kartları, kredi taksitleri, digitürk ve internet Telekom taksitleri vb. tüm ödemelerini ödemekte büyük sıkıntılar yaşamış, biriken borçlar nedeniyle esnafımız çaresiz bir duruma düşmüştür.
Playstation işleten esnafımızın da eğlence verisi ile ilgili Van Kahveciler, Kıraathaneciler ve İnternetçiler Esnaf Odası olarak, bize gelen kayıtlı üyelerimizin, şikâyetleri doğrultusunda, ilimizde bulunan playstation, Bilardo, lunapark gibi eğlenceye yönelik esnaflık yapan üyelerimizin zaten zar zor geçim sağladığını ve ekonomik krizin olduğu bu dönemde kiralarını ödemede dahi zorluk çektikleri belirgin bir şekilde göz önündedir. Belediyemizin eğlence vergisi isteme talebinden bu koşullar göz önünde bulunarak, daha önce olan eğlence vergisi borçlarından tamamen vazgeçilmesi ve eğlence vergisinin tamamen kaldırılması hakkında gereken hassasiyetin gösterilmesini ve Belediyemizin Eğlence vergisi, ÇTV, tabela, işgaliye gibi vb. vergilerinde de esnafımıza kolaylık sağlamasını talep ediyoruz.”
“Tüm tedbirleri destekliyoruz ancak esnafımız dikkate alınmalı”
“Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri destekliyor, daha fazla can kaybına neden olmadan, bir an önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz. Fakat işyerlerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte, sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız, yanında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen kepenk kapatma ve iflas noktasına gelmiştir. Bu nedenle, aşağıda maddeler halinde sunulan taleplerimizin en kısa sürede çözüme kavuşturulması için, Belediyenin yardımlarını bekliyoruz ve bu konun Valilik, Millet vekilleri, üst mevkilere bildirilmesi hususunda, gerekli desteğin verilmesi, esnaflarımız ve çalışanlarımızın geleceği açısından son derece önemlidir.”
“Taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz”
“1-Kıraathaneler de okey tavla iskambil vb. oyunlar yasak. Bu oyunların bir an önce serbest bırakılması gereklidir. Esnaf kepenk indirmiş ve kapalı olmasına rağmen kirasını ödemektedir. Kira, nakdi para yardımı ve gıda yardımı yapılmasını talep ediyoruz. Yapılacak olan destek yetersizdir.
2-Esnafımıza en az 1 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi veya hibe para yardımı verilmesi.
3-Esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi.
4-Esnafımızın Vergi ve Sigorta Primlerinin ertelenmesi.
5-Esnafımızın ödemiş olduğu Kira Stopajı, KDV, Muhtasar Vergisi, Eğlence Vergisi, Tabela Vergisi, Çevre Temizlik Vergilerinin ertelenmesi veya silinmesi.
6-Elektrik, su, Doğalgaz, Türk telekom internet vb. faturalarının silinmesi.
7-Kapatılan bütün Esnafımıza kira, Nakdi para ve gıda yardımı yapılması, Vakıf ve Belediye'ye olan kiraların 2020 yılı tamamen alınmaması.
8-Türk Telekom internet ücreti ve Digitürk abonesi olan işyerlerimizin uğramış olduğu maddi zararların telafi edilmesi.
9-Sektörümüz işletmecilerinin KOSGEB kredi kapsamına alınması.”
10- Kirasını ödeyemeyen esnaf ile mülk sahipleri arasında aracılık rol oynanması gerektiğini ve kiracının mülk sahibi ile mahkemelik durumlarının olduğunu, bunların bir an önce çözülmesi için Valilik, Milletvekilleri, Belediye ve üst kuruluşların bu konuyu TBMM götürmeleri ve çözülmesi için gereken hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz.”