Kervanların, Kervansarayların, hanların, hamamların eksik olmadığı tarihi İpekyolu’nda, sosyo-kültürel hayat olabildiği zenginliğiyle yaşanmıştır.
Tarih boyunca başta ticaret erbapları olmak üzere, tarihe meraklı olan yerli ve yabancı turistlerin dahi İpekyolu’nda bir hatırası vardır.
Osmanlılar zamanında bile Van' a bağlı olan İpekyolu' nda, Türkler, Kürtler ve Ermeniler birlikte yaşamışlardır. Ancak Türklerin büyük çoğunluğu 1915 olayları sonrası, bölgedeki diğer illere göç etmek zorunda kalmışlardır.
Eski Van şehri ve Van Kalesi'nin içinde olduğu İpekyolu, bugün devasa bir ilçe konumuna gelmiş bulunmaktadır.
Üstad Bediüzzaman hazretlerinin de ömrünün bir bölümünü geçirdiği İpekyolu güzergâhı, manevi yönüyle de diğer yerlere nazaran daha huzurludur. Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı İpekyolu ilçesi, Van'ın nüfus bakımdan da en büyük ilçesidir.
Erek Dağı'nın eteklerinde konuşlanan özellikle Van' da yaşayanların kahir ekserisini oluşturduğu İpekyolu ilçesi, halen ticaretin merkezi konumundadır. Van Gölü' ne kuşbakışı bir konumda yer alan İpekyolu'nda nice değerler, nice güzellikler saklı.
Urartuların tarihi sulama kanallarından tutun da, flamingolara kadar, Van kalesinden tutun, Van evlerine varana dek, aradığınız tarihi ve turistik pek çok güzellikleri İpekyolu ilçesinde bulmanız mümkün.
Ne demiş atalarımız!
Ya bir yol bulun,
Ya bir yol açın,
Ya da yoldan çekilin...
Biz tercihimizi yaptık! Zamanımızın büyük kısmını geçirdiğimiz İpekyolu' nu kendimize yol eyledik;
Ya siz de gelin, ya siz de gelin!