Van'a tramvay mı, trambüs mü yoksa 18 veya 24 metrelik otobüsler mi hangisi gelecek? Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu ne dedi? Sistemler arasındaki maliyet farkı var mı? İşte tüm cevaplar...
Hangi sistemin maliyeti ne kadar? Van için hangisi uygun işte bu konu tartışmaya açıldı. Van halkı, meslek odaları, STK’lardan görüş alınacak son kararı Van Büyükşehir Belediyesi karar verecek...
Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu, "Kısa vadede Van için trambüs olabilir, orta ve uzun vadede tramvay olabilir."
Van Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma ETÜD Fizibilite Çalışması Değerlendirme Toplantısı Elite Worl Hotel’de yapıldı.
Etüt çalışması sonucunda kent içindeki tüm akslarda yolcu yükleri belirlendi. İskele, Maraş, Sıhke, İpekyolu Caddesi ve üniversiteye yapılan yolculuklarda fazla yolcu yükü olduğu belirlendi.
2033’e kadar belirlenen hedef yıllara göre, İpekyolu üzerinde hem lastik hem de raylı sistem önerileri ve maliyet karşılaştırmaları çıkarıldı.
Birinci öneri: 18 metrelik otobüs için 22 milyon 200 bin Euro gerekiyor.
İkinci öneri: 24 metrelik otobüs
17 adet otobüs için 15 milyon Euro gerekiyor.
Üçüncü öneri: Trambüs (24 metrelik)
18 km.lik mesafe için 17 adet troleybüs gerekiyor. Birinci etap troleybüs sistemi yapım yaklaşık maliyeti 31 milyon 250 bin Euro.
Dördüncü öneri: Hafif Raylı Sistem: 18 km.lik mesafe için 23 adet tramvay aracı gerekiyor ve birinci etap raylı sistem yapım yaklaşık maliyeti 75 milyon 800 bin Euro. Tramvay için yeşil bant olursa 26-37 metrelik yol genişliği gerekiyor. Yeşil bant olmazsa 24-26 metrelik bir yol genişliğine ihtiyaç var.
Güzergahlar net olarak belirtilmedi ama aks olarak İpekyolu Caddesi belirlendi. Buna göre bölge hastanesinden kampüse bir toplu taşıma sistemi düşünülüyor. Maraş, Sıhke ve İskele caddeleri için ise bağlantı planlanıyor.