Haber: Prestij Gazetesi-Mehmet Selim KURT
Van Ticaret Borsası ve Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından DAP İdaresine sunulan proje kapsamında, çiftçilere teslim edilmek üzere alınan 3 araç ve 45 adet Soğuk Süt Tankı için teslim töreni düzenlendi.
Proje kapsamında pilot bölge olarak seçilen Tuşba ilçesinde 40 ayrı noktaya bırakılan, kapasiteleri 150 lt ile 250 lt arasında değişen ve 120 çiftçiye dağıtılacak olan süt soğutma tankları ile günlük 10 ton süt toplanması amaçlanıyor.
Van Ticaret Borsası (VanTB) yerleşkesinde düzenlenen teslim törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Ticaret Borsası (VanTB) Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Karaduman ve çiftçiler katıldı.
Törende konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez: “Süt üretmek zor bir iş, kolay bir iş değil ama ondan daha zor olan kısmı hijyen ortamında, soğuk zincirle bu sütün toplanması ve vatandaşımızın da bilinçli olması. Antibiyotik kullandıralan hayvanın sütü bu tankın içine girdiği anda bütün sütü boşa çıkartıyor. Çiftçimizin bu konuda duyarlı olması lazım. Onun için DAP başkanlığımızın finanse ettiği bu projenin hayata geçebilmesi için sadece bu tankların dağıtılması çok anlam ifade etmiyor. Bu tankları kullanacak 120 çiftçimizin her birinin ayrı ayrı bilgilendirilmesi gerekiyor ve süt toplayan kişinin de zaman geçirmeden bu sütü getirmesi gerekiyor” dedi.
“3 ARAÇ VE 45 TANK TESLİM ALDIK”
Törende açılış konuşmasını Van Ticaret Borsası (VanTB) Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer yaptı. Çiftçilerin daha güvenilir ve daha sağlıklı koşullarda sütlerini pazarlayabilmelerini sağlamak ve sütü kayıt altına alabilmek adına hayata geçirilen projenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Süer, “Göreve geldiğimizden beri ekip olarak ilimizin tarım ve hayvancılık durumu ile ilgili bir çalışma başlattık. Pilot bölge olarak Tuşba ilçesini seçtik. Yaptığımız çalışmalar neticesinde en önemli eksiklik olarak sütün değerinde satılmadığını gördük. Hem DAKA’ya sunduğumuz fizibilite raporu sonucu hem de kendi yaptığımız saha çalışmaları neticesinde böyle bir projeye ihtiyaç olduğunu gördük. Bunun sonucunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile beraber DAP İdaresine proje başvurumuzu yaptık ve projemiz onaylandı. Bunun sonucunda 3 Araç ve 45 Tank teslim aldık. İlimiz ve Bölgemiz için katma değer sağlayan projelerimiz devam ediyor ve bundan sonra da devam edecek. Öncelikle, her zaman yanımızda olan, bize güç veren, projelerimizi destekleyen sayın valimize teşekkür ediyorum. Desteğinden dolayı DAP İdaresi Başkanı Sayın Osman Demirdöğen’e, projemizin fizibilite döneminde destek veren DAKA Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Güray’a, Proje ortağımız İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın İbrahim Görentaş ve ekibine, ayrıca projeye başından beri emek veren tüm ekibime sonsuz şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Projenin üreticiler ve işletmeler tarafından çok fazla talep gördüğünü de belirten Süer, alet ve ekipman konusunda ise eksikliklerinin bulunduğunu söyledi. Bu eksikliklerin giderilmesi için destek talebinde bulunan VanTB Başkanı Nayif Süer: “ Çiftçilerimiz için YİKOB Başkanımızdan, 30 Adet 150 ve 250 litrelik tank istiyoruz. Toplama Merkezimiz için de, DAKA Genel Sekreterimizden, 3 Adet 5 Tonluk Tank ve Ekipman istiyoruz” dedi.
“HAYVANCILIKTA EN ÖNEMLİ UNSUR, SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİDİR”
Daha sonra proje ortağı İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş bir konuşma gerçekleştirdi. “Hayvancılığın sürdürülebilir ve kârlı bir şeklide yürütülmesi için en önemli unsur sütün değerlendirilmesidir” diyen Görentaş, “Bu nedenle elde edilen sütlerin amacına uygun bir şekilde katma değerli olarak değerlendirilmesi hayvancılığın gelişmesine büyük bir katkı sunmaktadır” dedi.
Görentaş şöyle devam etti: “Türkiye’de üretilen sütün yüzde 60’ı sanayiye aktarılırken, Van’da ise ancak yüzde 5’i sanayiye aktarılmaktadır. İlimizde sanayiye aktarılan süt miktarının bu kadar düşük olmasının önemli bir sebebi, sütün otlu peynir olarak değerlendirilmesidir. İlimizde yapılan çalışmada işletmelerin yüzde 3’ü ürettikleri sütü mandıralara verdiklerini, yüzde 77’si ise süt toplama merkezi kurulması halinde ürettikleri sütü süt işleme tesislerine vermek istediklerini belirtmişlerdir. Bu nedenle, üretici ile sanayici arasında köprü olacak bir yatırım olarak soğuk süt zinciri kurulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. İlimizde çoğu Bakanlığımız desteği ile kurulan 22 adet süt işleme tesisinin kurulu kapasitesi yıllık 36 bin tondur. Bu tesisler ortalama yüzde 30 kapasite ile çalışmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen “Soğuk Süt Zinciri Projesi” ile kapasitesi 150 lt ile 250 lt arasında değişen süt soğutma tankları 40 noktaya (işletmeye) bırakılarak ilimizde süt sığırcılığının %20’sini barındıran Tuşba İlçemizde günlük 10 ton süt toplanması hedeflenmiştir. Yaklaşık 1,5 milyon bütçe ile yürütmüş olduğumuz proje ile ilk etapta süt üretiminin yoğun olduğu 17 kırsal mahallede 200 çiftçiye yetiştiricilik, yem bitkileri üretimi, slaj yapımı, süt hijyeni başta olmak üzere birçok konuda eğitimler verilmiştir. Van Ticaret Borsası ile imzalanan protokol ile projenin sahadaki uygulamalarını gerçekleştirmek üzere alımı yapılan makine, ekipman ve araçlar Van Ticaret Borsasına 10 yıllığına tahsis edilmiştir.”
VALİ BİLMEZ, BİLGİLENDİRMENİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Son olarak kürsüye Van Valisi ve Büyükeşhir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez davet edildi.
Hayata geçirilen projenin anlamını yitirmemesi için tankları kullanacak olan çiftçilerin ve üreticilerin bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Bilmez, aksi taktirde verilen emeğin boşa çıkacağını söyledi.
Vali Bilmez: “Bölgemizde bugüne kadar hiç olmayan soğuk süt zincirinin oluşturulması için ilk temeli atmış bulunmaktayız. 120 noktada süt toplayacak, 45 tane küçük dediğimiz 150 ile 250 litrelik tank dağıtımı ve 3 araç üzerinde 2’şer tonluk soğutma tankı olan araçların çiftçilerimize dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projeyi finanse eden başta Sanayi Bakanlığımız olmak üzere DAP Başkanımız ve ekibine hem şahsım hem Van çiftçilerimiz adına şükranlarımız sunuyorum. Hayat tecrübemiz olarak da biliyorum, Kars ve Ardahan’da görev yaptım, o bölgeden geldim, çeşitli projelerle yapılmış ve kenarda duran, kullanılmayan tanklara şahit oluyoruz. İnşallah bunları hem tarım il müdürümüz hem de borsamız yakından takip ederek bunların çok aktif bir şekilde kullanılmaları sağlanır. Süt üretmek zor bir iş, kolay bir iş değil ama ondan daha zor olan kısmı hijyen ortamında soğuk zincirle bu sütün toplanması ve vatandaşımızın da bilinçli olması. Antibiyotik kullandırılan hayvanın sütü bu tankın içine girdiği anda bütün sütü boşa çıkartıyor. Çiftçimizin bu konuda duyarlı olması lazım. Onun için DAP başkanlığımızın finanse ettiği bu projenin hayata geçebilmesi için sadece bu tankların dağıtılması çok anlam ifade etmiyor. Bu tankları kullanacak 120 çiftçimizin her birinin ayrı ayrı bilgilendirilmesi gerekiyor ve süt toplayan kişinin de zaman geçirmeden bu sütü getirmesi gerekiyor. Ayrıca bu sütü kullanan firmalarımızın da sütü nerede nasıl kullanacakları, soğuk sütün kalitesinin onlara ekstra bir avantaj sağlaması yönüyle de soğuk zincirle toplanan sütün sadece peynir değil günübirlik süt olarak, yoğurt olarak, ayran olarak kullanılması için de teşfik edilmelidir. Bu süt, katma değeri daha yüksek olan alanda değerlendirilmelidir. Bu tanklarla birlikte hem çiftçimizi hem de üreticimizi bilgilendirmemiz lazım, yoksa bu tanklar bir süre sonra elimizde boş kalmaya başlar, o zaman bir anlamı kalmaz ve bir kova görevi görür” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından soğuk süt zinciri işinde kullanılacak olan tankların teslim töreni gerçekleşti.