Türkmenoğlu

TUŞBA'DA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM

TUŞBA'DA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM
21 Temmuz 2022 11:36

Başkan Akman: Tuşba'da turizm, imar, ticari alan, demiryolu alanlarında değişim ve dönüşüm var.

TUŞBA’DA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Şemsibey, Kalecik ve Seyrantepe mahallelerini kapsayan bin hektarlık alanın 1/5.000 ölçekli nazım imar planı revizyonunun tamamlandığını belirterek, “Vatandaşlarımız, Van Büyükşehir Belediyesi’ne gidip, askıya çıkan nazım imar planını kontrol edebilir” dedi.


BAŞKAN AKMAN, ‘İLÇENİN TİCARİ ALANINI GENİŞLETTİ’

Göreve geldiği günden bu yana Tuşba’nın değişim ve dönüşümü için büyük çaba sarf eden Başkan Akman, bunun da ancak nazım imar planında yapılacak olan revizyonlarla mümkün olacağına inanıyor. Bir ilçe merkezi dahi olmayan Tuşba’nın merkezi konumunda olan Abdurrahmangazi Mahallesi’nde 265 hektarlık alanı kapsayan 1/5.000 ölçekli nazım imar planı revizyonunu yaparak çalışmalara başlayan Başkan Akman, ilçenin ticari alanını genişletti. Göreve gelir gelmez büyük bir öngörü ile hayata geçirdiği nazım imar planı ile Tuşba’da iş merkezleri, çok katlı mağazalar, banka şubeleri, otel, rezidans, konut, sinema, tiyatro, alış veriş merkezleri ile açık ve kapalı eğlence merkezleri, halka açık kütüphaneler, konferans salonları, müze, sanat galerileri, sergi ve fuar alanları, ibadet, eğitim ve sağlık tesisleri ile sosyal ve kültürel tesislerle iş alanların oluşmasının önünü açtı. 


KANGREN HALİNE GELEN ‘VAN GÖLÜ KUZEY GEÇİŞİ DEMİRYOLU’ SORUNUNU ÇÖZDÜ

İlçede yıllardır uygulanabilirliği olmadığından kangren haline gelen ve uygulanması durumunda ise binlerce vatandaşın mağduriyetine sebep olacak ‘Van Gölü Kuzey Geçişi Demiryolu Projesi’ sorununu da çözen Başkan Akman, “2011 yılında yaşayan Van depremlerinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 000 ölçekli uygulama imar planında ‘Van Gölü Kuzey Geçişi Demir Yolu’ projesi olarak plana işlenen demiryolu hattı ilçe sınırlarımızda kalmıştı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden başlayıp, Şemsibey Mahallesi, Kalecik Mahallesi’nde bulunan Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi ile Yeni Marangozlar Sitesi’nden Beyüzümü Mahallesi’nde bulunan tresiaj alanına bağlanan ‘Van Gölü Kuzey Geçişi Demiryolu Projesi’nin güzergahta bulunan yaklaşık 2 bin konut ve işyerinin olumsuz etkilediği için uygulanabilirliği olmayan bir proje idi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yürüttüğümüz yoğun girişimler sonucu 1/100 000 ölçekli çevre düzen planında kaldırttık” dedi. 



BAŞKAN AKMAN, ‘TUŞBA TURİZMİN YENİ YILDIZI OLACAK’

Van Gölü’nün en güzel koylarını barındıran sahil kesiminin turizme kazandırılması için de büyük bir çaba harcayan Başkan Akman, yürüttüğü girişimler sonucu Bardakçı Mahallesi’nden başlayarak, Çitören, Mollakasım, Ayanıs ve Yeşilsu mahalleleri ile Çolpan Mahallesini kapsayan toplam 2 bin 300 hektarlık kıyı şeridinin hazırlanan ‘Turizm İmar Planı’nı da Tarım ve Orman Bakanlığı tarım dışı kullanım izni onaylanmasına öncülük etti. Başkan Akman, “Uzun süredir takip ettiğimiz ve birçok kez bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduğumuz ve ilçenin kaderini değiştireceğine inandığımız Turizm İmar Planımız, Tarım ve Orman Bakanlığı tarım dışı kullanım izni onaylandı. Planın uygulamaya geçmesiyle Tuşba İlçesi’nin Ege ve Akdeniz’i aratmayan gerek temiz deniz suyu ve sahili gerekse inanç ve kültür turizm ile bölgenin turizm merkezi haline gelecek. Bu da bölge insanı için iş ve aş demektir” ifadelerini kullandı.  


BAŞKAN AKMAN, ‘YENİ İMAR PLANI BÖLGENİN GELİŞMESİNE BÜYÜK KATKI SUNACAK

Göreve geldiği günden bu yana imar çalışmalarına büyük bir önem veren ve Tuşba’yı bölgenin merkezi haline getirme çabası içerisinde olan Başkan Akman, Van Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürütülen çalışma neticesinde Şemsibey, Kalecik ve Seyrantepe mahallelerinde başlatmış oldukları bin hektarlık alanın 1/5.000 ölçekli nazım imar planı revizyonu çalışmasını tamamladığını kaydetti. Tamamlanan nazım imar planının Van Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıktığını dile getiren Başkan Akman, “Uygulanabilirliği olmadığından kangren haline gelen ‘Van Gölü Kuzey Geçişi Demiryolu Projesi’nin çevre düzen planında kaldırılmasıyla bu mahallelerimizde 1/5.000 ölçekli nazım imar planı revizyonu ihtiyacı doğdu. Bu mahallelerimizin gelişmesine büyük katkı sunacak olan 1/5000’lik nazım imar planı Van Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıktı. Bu konu ile ilgili itirazı bulunan vatandaşlarımız tapu kayıtlarıyla birlikte dilekçeyle Van Büyükşehir Belediyesi’nde bulunmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle

kod


Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN