Van Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde yoğun bir çalışma yürütüyor.
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı’nın koordinasyonunda depremin yaşandığı 6 Şubat tarihinden itibaren afetten etkilenen vatandaşların yanında olan Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat ile 19 Şubat tarihleri arasındaki 14 günlük faaliyetlerini paylaştı. Arama-kurtarmadan, lojistik desteğe, yardım dağıtımından, cenaze nakil işlemlerine, psikososyal destekten, çadır ve konteyner kentlerin altyapısı ve kurulumuna kadar her alanda canla başla çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, depremlerden etkilenen vatandaşların yaralarının sarılması için geceli gündüzlü çalışıyor.
İki haftalık süreçte Büyükşehir Belediyesi’nden 946 personel görevlendirilirken, mevcutta 395 personel, 359 iş makinesi ve araç ile çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor.
ARAMA-KURTARMA EKİPLERİMİZ 67 VATANDAŞIMIZI ENKAZLARDAN SAĞ OLARAK KURTARDI
İlk etapta görevlendirilen 26 kişilik arama kurtarma ekibimiz, 11 enkaz alanında çalışma yaparak, 17 vatandaşımızı sağ olarak kurtardı. Daha sonra Malta ve Filistin arama kurtarma ekipleri ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda ise enkazlardan 50 vatandaşımız daha sağ olarak kurtarılırken, 70 vatandaşımızın ise cansız bedenine ulaşıldı. Büyük bir özveriyle yapılan çalışmalar sonucunda toplamda enkazlardan 67 vatandaşımız sağ olarak kurtarılarak hastanelere nakli sağlandı.
134 BİN 760 YARDIM KOLİSİNİ DEPREMDEN ETKİLENEN VATANDAŞLARIMIZA ULAŞTIRDIK
Bir yandan yardım çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, bir yandan gelen yardımları afetzede vatandaşlarımıza ulaştırmak için adeta zamanla yarıştı. Malatya’da, 62 Pick-up ile 3 bin 749 ring seferi yapan ekipler, 134 bin760 yardım kolisini afetzede vatandaşlarımıza ulaştırdı. Büyük bir fedakârlıkla çalışan personellerimiz ayrıca 238 TIR, 5 kamyon ile 8 kamyonet yardım malzemesini de depolara boşaltarak, vatandaşlara zamanında ulaşmasını sağladı.
53 TIR MALZEME DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ
Depremden etkilenen vatandaşlarımız için adeta seferlik ilan eden Büyükşehir Beledisi, inşaat malzemesi, temizlik, gıda, tüketim malzemesi, giysi, konteyner, battaniye, yatak, bebek ihtiyaç ve kadın ihtiyaç malzemeleri, çadır, kefen, tabut, branda, soba, ısıtıcı, seyyar WC ve kırtasiye malzemelerinden oluşan 53 TIR yardımı Malatya’daki vatandaşlarımıza ulaştırdı.
18 FARKLI NOKTADA SICAK YEMEK VE ÇORBA DAĞITIMI YAPILIYOR
Depremin ilk gününden itibaren bölgeye gönderilen mobil aşevi TIR’ı ve çorba dağıtım araçlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımıza 18 farklı noktalarda 187 bin 500 kişilik çorba dağıtımı, 10.000 adet kumanya, 5.000 adet meyve suyu ile 5.000 adet kek dağıtımı yapıldı. Halihazırda 11 noktada çorba dağıtımı devam ederken, Malatya’daki Geri Gönderme Merkezi’ne kurulan çay evinde de günlük 1000 kişilik çay ikramı yapılıyor.
CENAZE NAKİL İŞLEMLERİ YAPILIYOR
Depremlerden sonra en zaruri ihtiyaçlardan biri olan cenaze nakil işlemlerini de gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, 12 cenaze nakil aracı ile Malatya merkezde 275, Malatya’dan il dışına 31 cenazenin nakli gerçekleştirdi. Ayrıca Kahramanmaraş ilinden Van’a 1 cenazenin nakli ve Adıyaman merkezde 134, Adıyaman’dan il dışına ise 17, Hatay merkeze 5, Hatay ilinden Van’a ise 3 cenazenin nakil işlemi olmak üzere toplam 466 cenazenin nakil işlemleri yapılarak, cenazelerin zamanında defnedilmesi sağlandı.
KONTEYNER, SEYYAR BANYO, SEYYAR WC TAŞIMA VE KURULUMU GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Arama-kurtarma çalışmalarının ardından afetzede vatandaşların geçici yerleşimlerinin sağlanması ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması için de var gücüyle çalışan belediye ekipleri, Stadyumdan konteyner kente 102 konteyner taşıma, 10 farklı noktaya 7 adet seyyar banyo, 12 adet seyyar WC kurulumu gerçekleştirerek, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü eliyle çadır ve konteyner kentlerin altyapısının hazırlanması da sağlandı.
ENKAZDAN ÇIKARILAN HAYVANLARIN DA TEDAVİLERİNİ YAPTIK
‘Her can bizim için değerlidir’ şiarıyla hareket eden Van Büyükşehir Belediyesi, deprem Bölgesi Malatya’da 1364 sahipsiz sokak hayvanına yönelik aşı, antibiyotik, iç-dış parazit, besleme ve tedavi çalışmaları yaptı. Ayrıca vatandaşlarımıza ait 129 küçükbaş, 27 büyükbaş, 46 kanatlı(tavuk-hindi) hayvanın aşıları ile antibiyotik ve vitamin tedavilerini yapan ekipler, 10 bin 100 kg mamayı sahipsiz sokak hayvanları için, 750 kg ekmeği yaban hayvanları için doğaya bırakırken, 112 sahipsiz sokak hayvanına cerrahi müdahalede bulunarak, tedavilerini yaptı.
KADIN PERSONELİMİZDE AFETZEDE VATANDAŞLARIMIZN YANINDA
Kadın personelleriyle de afetzede vatandaşların yanında olan Van Büyükşehir Belediyesi, bir yandan vatandaşlarımıza psikososyal destek sağlarken, bir yandan geçici barınma alanlarının temizlik ve ihtiyaçlarını tespitini gerçekleştirdi. Bu kapsamda Çadır kent ve konteyner kentlerde kalan 57 bin 777 afetzede vatandaşımızın ihtiyaç listeleri hazırlanarak gıda kolisi, temizlik malzemesi, kıyafet, bebek maması, bebek bezi ve kadın hijyen malzemeleri yardımı yapıldı. Ayrıca Doğanşehir, Pütürge, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde bulunan vatandaşlarımıza da gıda kolisi, temizlik malzemesi, kıyafet, bebek maması, bebek bezi ve hijyen kitleri yardımı yapılıyor.
ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARINDA AKTİF OLARAK ÇALIŞIYORUZ
Deprem bölgesinde hayatın normale dönmesi için de aralıksız çalışan ekipler, enkaz kaldırma çalışmalarını 35 kamyon, 7 Loder, 7 Ekskavatör ile yürütüyor. Arama-kurtarma çalışması tamamlanan ve savcılık tarafından izin verilen binaların enkazlarını kaldırılması için titiz bir yürüten belediyeye ait iş makineleri çok sayıda noktada enkaz kaldırma çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ediyor.
DEPREM BÖLGESİNDE ARAÇ SEVK VE KOORDİNASYON MERKEZİ KURDUK
Deprem bölgesindeki Malatya’da kurulan araç sevk ve koordinasyon merkezimizce 475 aracın sevk ve koordinesi sağlandı. 9 adet Şehir içi kamyonet ile kömür ve odun dağıtımı yapılırken, Mersin, Elazığ, Van, Tokat, Ankara ve Bitlis illerine de 523 depremzede vatandaşımızın taşınması sağlandı. Ayrıca Malatya'da Van Valiliği koordinasyonunda, Beydağı konteyner kentinde depremzedelere ücretsiz ulaşım desteği sağlanarak, Büyükşehir Belediyesine ait araçlarla İl Göç İdaresi (Beydağı Konteyner Kenti) önünden başlayıp şehir merkezi ve AFAD/OSB'ye karşılıklı olarak saat başı ücretsiz olarak seferler düzenlenmektedir.
DEPREM BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN ARAÇLARIN BAKIM-ONARIMI YAPILIYOR
Malatya’da kurduğumuz bakım-onarım atölyesinde, enkaz kaldırma, koteyner kent kurma ve yardım çalışmalarında görev alan iş makinesi ve araçların tamirlerini yaparak, yakıt ihtiyaçlarını karşılanıyor. Bu kapsamda atölyemizde 14 günlük sürede 277 iş makinesi ve aracın lastik, mekanik, elektrik arızaları ve bakım onarımı yapılarak, 475 araca ise 126.000 litre akaryakıt ikmali yapıldı.
Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurumlarından 104 inşaat mühendisi de deprem bölgesi Malatya il merkezi ve kırsal mahallelerde hasar tespit çalışması yapıyor.