Türkmenoğlu

VAN’IN 18. MADDE SORUNU

VAN’IN 18. MADDE SORUNU
06 Nisan 2023 10:52

Kevenli Mahallesi sakinleri: “Tapulu ev ve arsalarımız tekrar bize satılıyor!”

Haber: Serhat News-Şehriban Abi

İmar Kanunu’nun 18. Madde mağdurları olan ve İpekyolu ilçesine bağlı Kevenli mahallesinde yaşayan yurttaşlar, “Müstakil tapu ne demek? Devletin güvencesi altında demek. Ancak devlet bize mağduriyet yaşatıyor. Satışa çıkarılan evler ve arsalar alınırsa gidecek yerimiz yok” diyerek yaşatılan mağduriyete tepki gösterdi.


İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi ile arazi ve arsa düzelmesi kapsamında birçok kişinin evleri veya arsalarının tapuları olmasına rağmen evlerinin yüzde 50’si ya da arsalarının yarısı bölünmeden satışa sunuluyor. İmar kanununun düzeltilmesi için Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran mahalle sakinleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönlendiriliyor. Ancak bakanlıkta muhatabın Ankara’da olduğunu söylüyor. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kevenli mahallesinde uzun yıllar önce ev ve arsalarının imara ayrılmasının yanı sıra evlerinin önünden geçen Rüzgârlı caddesinin de imara ayrılmasından kaynaklı ev sahipleri ‘Projede yol yok’ gerekçesiyle doğalgazdan yararlanamıyor.


Tapulu evi kendisine tekrar satılıyor!

Bu mağduriyeti yaşayanlardan 57 yaşındaki Aziz Çarur’un evinin içerisinde bulunan arsa 18’nci madde kapsamında satılığa çıkartılmış durumda. 24 yıl önce arsayı tapusuyla aldığını söyleyen Çarur, “Bu kabul edilecek bir şey değil. Bu yaşıma kadar ilk defa bir ev alabildim müstakil tapulu evimi benden alıp ihaleye vermişler. Ben artık bu yaştan sonra ev alamam. Bana ‘Ya tekrar bu evi arsayı alırsın ya da Ankara’ya giderek orada sorununu dile getirirsin’ deniliyor. Kendi arsamı evimi bana 400 bin TL’ye satmaya çalışıyorlar. Ya alırım ya da başkasına satılacak deniliyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor böyle olmaz” diyor.


Aziz Çarur’un evinin içerisinde bulunan arsa 18’nci madde kapsamında satılığa çıkartılmış durumda. 24 yıl önce arsayı tapusuyla aldığını söyleyen Çarur, “Bu kabul edilecek bir şey değil. Bu yaşıma kadar ilk defa bir ev alabildim müstakil tapulu evimi benden alıp ihaleye vermişler. Ben artık bu yaştan sonra ev alamam. Bana ‘Ya tekrar bu evi arsayı alırsın ya da Ankara’ya giderek orada sorununu dile getirirsin’ deniliyor. Kendi arsamı evimi bana 400 bin TL’ye satmaya çalışıyorlar. Ya alırım ya da başkasına satılacak deniliyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor böyle olmaz” diyor.


‘Topraklarımız komşularla birleştirildi’

Planlama hatası kurbanı olduklarını belirten Abdülkerim Sürücü de, evlerinin önünden geçen yolun imarda yer almamasından kaynaklı doğalgazdan da yararlanamadıklarını dile getiriyor. Sürücü, “Yarın öbür gün bir vatandaş bu yolu satın aldığında gidecek bir yerimiz yok. İpekyolu Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne gittik ancak muhatap bulamadık. Bizlere her şeyin Ankara’da bittiğini Ankara ile muhatap olacağımız söylendi. Ankara’ya da gidecek olanağımız yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Burayı aldığımda müstakil tapu aldım. Ve o zaman devlet imar infazını yapmıştı ancak 2012 yılından sonra tekrar imarda bir değişik daha oldu. Belediyeye gittiğimde bana yeni bir tapu verdiler bu sefer beni maliyeye ortak ettiler.  Maliye arazisini de aldım. Tapumu tek tapu yaptım. 3’ncü imar değişikliği daha oldu. Bu sefer de topraklarımızı komşularla birleştirerek bu yolu imardan sildiler” diyerek duruma tepkisini dile getiriyor.


‘Bu yol ve arsalar satılırsa insanların gidecek yeri yok’

15 yıl önce mahallede ev aldıklarını ifade eden Ferit Erdoğan, devlet eliyle mağdur edildiklerini söylüyor. Erdoğan mağduriyetlerini şu sözlerle ifade ediyor: “Bizim tapularımız bölünmüş durumda. Tapularımızın yarısı kesilmiş biz buna da razıyız ama yollarımız da imar da yer almıyor. Geçen yıl doğalgaz çekilmesi için bu sokağa giremedi ‘Böyle bir proje yok’ denildi. Oysa burada yerleşim var. Müstakil tapu ne demek devletin güvencesi altında demek. Ancak devlet bize mağduriyet yaşatıyor. Burada yol olmayacaksa biz uçarak mı evlerimize geleceğiz? 25 yıllık bir emeğim var. 25 yıldır anca kendime bir ev yapabilmişim. Komşu haklarımı, kar payımı gözeterek ev yapmışım. Devletin verdiği kanunlara göre davranmışız. Ama devlet bizi mağdur etti. Bu kışı da doğalgazsız geçirdik. Buralar satılırsa insanların gidecek yeri yok. Sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Meclise kadar gitmesi gerektiğini düşünüyorum.”


‘Doğalgazdan yararlanamıyoruz’

Ne kadar paraları varsa getirip bu arsa ve evlere yatırdıklarını söyleyen Recep Alataş da, “Eve gelebilmek için hava yollarını kullanmamız gerek. Bu yollarımızı hepsini parsel yapıp başka kişilere vermişler. Herkese doğalgaz geldi ancak bizim yollar olmadığı için sorumlu bulamıyoruz. Mağduruz” diyerek gerekli düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğinin altını çiziyor.











                                                                                                                            

                                                                                                                        




Haberin Fotoğraf Galerisi

  • VAN’IN 18. MADDE SORUNU
  • VAN’IN 18. MADDE SORUNU
  • VAN’IN 18. MADDE SORUNU
  • VAN’IN 18. MADDE SORUNU
  • VAN’IN 18. MADDE SORUNU
  • VAN’IN 18. MADDE SORUNU
Yorum Ekle

kod


Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN