Özel Haber: Berfin Bahçeci
Cumhuriyet Caddesi’ndeki tarihi tekel binası, yıllardır atıl durumda bekliyor. Restorasyon ile kurtarılan binanın ne olacağı bir türlü netleşmedi.
Van Kültür Evi Müzesi Oluyor
Memleketim Van Muhabiri Berfin Bahçeci’ye konuşan tarihi tekel binasının ve arsasının sahibi Mesih Aslan, tarihi binanın Van değerlerinin sergileneceği, Van Kültür Evi Müzesi olacağını söyledi. Tekel binasının, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 206 yılında tescillendiğini belirten Aslan, “Van Valiliği ve Doğu Anadolu Ajansı (DAKA) desteğiyle yapılan yenileme çalışmaları binayı eski köhne halinden kurtardı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, ‘Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması” projesi devam ediyor. Bu kapsamda tarihi binanın arka tarafına bedesten yapılıyor.” dedi.
“1 Haziran’da sakınca olmadığını bildirdim”
Tekel binasının Van Kültür Evi Müzesi olması için Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, binanın iç kısmında gerekli düzenlemelerin yapılmasında bir sakınca olmadığını bildiren Aslan, “Şehrimizin tüm değerlerinin yer alacağı Van Kültür Evi Müzesi, Van’a çok yakışacak. Elbette ki mahkeme süreci devam etmektedir. Dedelerimizden bize kalan hakkımızı aramaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
400 yıllık miras, 152 yıllık tapumuz var
Nesih Aslan, “Atalarımdan kalma 400 yıllık bir mirasın, dedelerimin büyük bir emeği olan yerimiz ile ilgili mücadele veriyorum. Elimizde Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma 152 yıllık tapu var. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti döneminde de babam Hüseyin Aslan adına tapumuz var.” dedi. İşte Aslan’ın açıklamaları:
“Dedelerimizden kalan yerimizdir”
“Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri sahip olduğumuz arazimize Türkiye Cumhuriyeti döneminde tam 52 yıldır emlak vergisini ödüyoruz. Yüzyıllardır atalarım burada yaşadı, mevcut Tekel binası da adı Cihangir olan dedemin babasının eviydi. 1958’de yapılan evi daha sonra dedem Tekel’e kiraya verdi. Tekel binayı kiraladıktan sonra binaya bazı düzenlemeler yaptı. Tekel tam 18 yıl boyunca kiramız oldu. Kiracımız olduklarına dair belgelerimiz de elimizde var.”
"Binanın ve arsanın kullanım hakkı bizde"
“Elimizde belgelerimiz olmasaydı ihaleciler eliyle bina ve arsa çoktan elimizden alınmıştı. Tekel binası ve arkasındaki arazi şimdiye kadar 5 kez satışa çıkarıldı ve biz her seferinde itiraz ederek satışı iptal ettirdik.”
Gözler Yargıtay’da
Osmanlı’dan buyana Tekel’in de bulunduğu arsanın sahibi olan Aslan ailesi, hukuk mücadelesi veriyor. Gözler Yargıtay’da… Atalarından kalan arsaya sahip çıkan ve yıllardır hukuk mücadelesi veren Nesih Aslan, sona yaklaştı. Tekel binası satıldı ancak Aslan ailesinin mahkemeye itirazı üzerine satış iptal edildi. 40 yılı aşkın bir süredir emlak vergisini ödeyen aile, hakkını arıyor. Hak sahipliği meselesi çeşitli mahkeme aşamalarının ardından Yargıtay’a gönderildi. Gözler Yargıtay’ın vereceği kararda. Aslan ailesi adaletin yerini bulmasını istiyor.
Tekel’in hikayesi
Tekel binasının bulunduğu arsa Osmanlı döneminden beri Aslan ailesinin mülkiyetinde. Öyle ki ailenin elinde Osmanlı tapusu da bulunuyor. Seferberlik olunca aile göç ediyor ve arsa 20 yıl sahipsiz kalıyor. Devlet Tekel binasını 1950’de inşa ettikten sonra arsaya el koyuyor. Ardından 1990’da ek binalar yapıyor. Özelleştirmenin ardından ise Tekel binası metruk bir hale geldi. Van depremlerinde zarar gören yeni yapılar Aslan ailesi tarafından yıktırıldı. Tarihi Tekel binası ise halen ayakta duruyor.