Türkiye genelindeki Tekel’e ait tüm mal varlıkları Sümer Holding’e devredildi. Bugüne kadar Tekel ile mahkemelik olan Aslan ailesi bundan böyle Sümer Holding ile mahkeme koridorlarını aşındıracak. Tekel ile uzun süredir devam eden dava Yargıtay’daydı ancak Sümer Holding’in Aslan ailesine açtığı dava ile süreç yeniden başladı.
www.memleketimvan.com Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Tekin'e konuşan Nesih Aslan, “Atalarımdan kalma 400 yıllık bir mirasın, dedelerimin büyük bir emeği olan yerimiz ile ilgili mücadele veriyorum. Elimizde Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma 152 yıllık tapu var. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti döneminde de babam Hüseyin Aslan adına tapumuz var.” dedi. İşte Aslan’ın açıklamaları:
Sit alanı ilan edilince arsa tapusu bölündü
“Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Tekel binasını kentsel sit alanı ilan etti. Bunun üzerine Van Tapu Müdürlüğü’nden beni aradılar ve Tekel binasının bulunduğu 330 metre karelik kısmın tapusunu ayırmak için imza atmam gerektiğini söylediler. Ben de 29 Eylül 2011’de imzaladım, böylece 1.395 metre karelik kısım ile 330 metre karelik Tekel binasının olan kısım olmak üzere toplam 1.725 metre kare babamın üzerine tapu edildi.
İkinci duruşma 15 Mart’ta
“Sümer Holding ile ailemiz arasındaki davanın ilk duruşması Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 7 Şubat 2018’de yapıldı. Avukatlar Tekel binasının ve arkasındaki arsanın Sümer Holding’e devredilmesini, icra ve tedbir kararı konulmasını istedi fakat hakim bütün talepleri reddetti. Bizi işgalci olarak nitelediler fakat bu niteleme mahkeme tarafından kabul edilmedi. Talepler ret edilince holdingin avukatları süre istedi. Biz de belgelerimizi mahkeme heyetine sunduk ve şahitlerimiz de arazinin atalarımıza ait olduğu yönünde ifade verdi. Hakim de duruşmayı 15 Mart 2018’e erteledi.”
“Dedelerimizden kalan yerimizdir”
“Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri sahip olduğumuz arazimize Türkiye Cumhuriyeti döneminde tam 52 yıldır emlak vergisini ödüyoruz. Yüzyıllardır atalarım burada yaşadı, mevcut Tekel binası da adı Cihangir olan dedemin babasının eviydi. 1958’de yapılan evi daha sonra dedem Tekel’e kiraya verdi. Tekel binayı kiraladıktan sonra binaya bazı düzenlemeler yaptı. Tekel tam 18 yıl boyunca kiramız oldu. Kiracımız olduklarına dair belgelerimiz de elimizde var.”
"Binanın ve arsanın kullanım hakkı bizde"
“Elimizde belgelerimiz olmasaydı ihaleciler eliyle bina ve arsa çoktan elimizden alınmıştı. Tekel binası ve arkasındaki arazi şimdiye kadar 5 kez satışa çıkarıldı ve biz her seferinde itiraz ederek satışı iptal ettirdik.”
“Erdoğan ile görüştüm”
“Şimdiki Cumhurbaşkanımız o zamanki başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. Ben Tekel binasını kültür merkezi yapmamı istedi. Bu teklif benim de hoşuma gitti ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi yapmaya karar verdim. Çalışmalara başladım vergi levhası çıkarttım, ilgili odaya kayıt oldum fakat sonradan birileri yine işimi bozdu. Öylece kaldı.”