Twitter’da @van_kultur adıyla Van’ın tarihi, turistik ve kültürel değerlerine yer veriyorlar. “Derdimiz Van'ı anlatmak. Bir şehrin kaderini sadece yönetenlerin ufku ve kalitesi değil, yönetilenlerin kültür ve eğitim düzeyi de belirler.” anlayışındalar.
@van_kultur paylaşımında, “İnci kefaline benzerliği nedeniyle 1980'den bu yana adını duyuramayan ve Türkiye'de sadece Karasu Çayı'nda yaşayan endemik balık türüne, bilim adamlarının çalışmasıyla "Timar incisi" adı verildi” ifadelerine yer verdi.
Van YYÜ litaretüre kazandırdı
Van’ın Çitören sazlığındaki Karasu Çayı'nın Erciş Karayolu Yumrutepe Mahallesi mevkiinde yapılan araştırmada, Alburnus Timarensis (Timar İncisi) adı verilen yeni bir endemik tür balığı bulundu. Türkiye'de sadece Van'daki Karasu Çayı'nda yaşayan enemik balık türü olan ‘Timar İncisi’, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından literatüre kazandırıldı.
Yok olma ile karşı karşıya
Karasu Çayı’na yapılan set tahribata neden oluyor ve Timar İncisi türü yok olmak ile karşı karşıya. Çaydaki kirlilik nedeniyle de Timar İncisi’nin göçü de izlenemiyor.
Diğer balık türlerine de ev sahipliği yapıyor
Çitören sazlığı bölgesinden göle dökülen 120 km. uzunluğundaki Karasu Çayı’nda, siraz balığının yanı sıra Van Balığı İnci Kefali, çöpçü balığı ve 1980'li yıllarda aşılanan sazan balığı yaşıyor.
Van Balığı İnci Kefali ile arasındaki farklar
Timar İncisi daha az pula sahip ve solungaç diken sayılarında Van Balığı İnci Kefali’nden farklılık gösteriyor. Timar İncisi de tıpkı Van Balığı İnci Kefali gibi gümüş balığı grubunda yer alıyor. Van Balığı İnci Kefali, Van Gölü havzasındaki birçok su kaynağında, akarsularda, Van, Nazik, Aygır ve Erçek gölleri ile farklı kaynaklarda yaşıyor. Timar İncisi ise sadece Karasu Çayı'nda yaşıyor.