Türkmenoğlu

EKONOMİYİ YORUMLADI

EKONOMİYİ YORUMLADI
15 Aralık 2023 15:41

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Ticaret Bakanlığı bütçesini değerlendirdi.

İşte o konuşma:

   " Genel Kurulu ve tüm halkımızı selamlıyorum. 

   Değerli milletvekilleri, hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığı, demokrasinin askıda olduğu bir ülkede ticaretin gelişmeyeceği aşikârdır. Bizler bugün ticaret alanında yapılan çalışmaları konuşmak isterdik ama tüm ülkede tecridin uygulandığı böylesi bir dönemde bizler hakikatleri konuşmak zorundayız. İmralı'da var olan tecrit uygulamasına karşı cezaevlerinde tutsaklar on dokuz gündür açlık grevindeler. Başta açlık grevinde olan tutsakları, Van, Diyarbakır, Mersin, İstanbul ve Adana'da olan nöbeti sürdüren anneleri selamlıyorum. Haksız yere cezaevlerinde tutulan, sürgünlerde olan arkadaşlarımızı sevgiyle, hasretle selamlıyorum. Mücadele yolundan vazgeçmeyen, haksız, hukuksuz gözaltı ve işkencelere rağmen direnen tüm halkımızı buradan selamlıyorum.

    Değerli milletvekilleri, 

Türkiye'de hem siyasette hem de ekonomide muazzam bir tekelleşme vardır. Adına "Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi" denilen sistemle güç ve iktidar birlikteliği zirveye taşınmıştır. Siyasetteki tekelleşme paralel bir biçimde ekonomide de -tekelleşmeye- tabiri caizse coşmuştur.

    Türkiye ekonomisi tekelci bir ekonomidir. Bir taraftan muazzam sermayesiyle şen kahkahalar atan bir avuç sermayedar varken, diğer tarafta 7.500 lira emekli maaşı alan, 11.402 liraya reva görülen on milyonlarca asgari ücretli vardır. Ekonomideki bu tekelci tablonun sorumlusu sermaye yanlısı AKP-MHP iktidarıdır. Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ise bu tekelci ekonomi gerçeğine karşı kılını kıpırdatmamaktadır. Tekelci sermayeye karşı önlem alacağına esnafla, KOBİ'yle uğraşmaktadır. Görevinin bilincinde değil, Rekabet Kurumu görevini yapamamaktadır. 

    Değerli milletvekilleri,

 Bu Bakanlığa bağlı bir kurum daha var, adı Helal Kurumu. Bu Kurum yerli ve yabancı kuruluşlarla helal sertifika vererek ülkeye büyük gelir getireceği iddiasıyla faaliyete başlamıştır. Merak ediyoruz: Helal nedir, haram nedir? Kime göre helal, kime göre haram? Bunlar nesnel kriterler değildir. Gasp edilen ve başkasının hakkının alındığı ürünler helal değildir, bunu hepimiz biliyoruz. Helal ürün üreten ve helallik üzerinden kendini var eden bu Kuruma, Bakana soruyoruz: Afrin'den getirilen zeytin ve zeytinyağı ya da kökünden sökülüp paketlenen ağaçlara ne yaptınız? Afrin halkının emeğini, ağacını gasbetmek helal mi? Bakın, Afrin üzerinden yapılan talan diğer ülkelerin de gündeminde. Türkiye'nin Afrin'den alınan zeytinleri işleyerek Avrupa Birliği ülkelerine sattığı İsviçre Parlamentosunda bile konuşulmuş, tartışılmıştır. Yapılan bu ticaret helal ürün mü? Helal ticaret mi oluyor Sayın Bakan? Buna var mı bir cevap? 

    Diğer yandan, Ticaret Bakanlığı Kasım 2022-Temmuz 2023 tarihleri arasında Türkiye'nin toplam zeytinyağı ihtiyacının bir önceki sezonun aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 240 artarak 136.500 ton olduğunu açıkladı. İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklar, kuraklık sebebiyle dünyada zeytinyağı üretimi yapan İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Tunus'ta düşüşler yaşanırken Türkiye'de tam tersine zeytinyağı üretimi 2'ye katlanmıştır, ihracat yüzde 240 artışla rekor kırmıştır. Buradan sormak istiyorum: Zeytinde yok yılı olmasına rağmen bu rekor nasıl gelmiştir? 20 milyondan fazla zeytin ağacının olduğu Afrin'in zeytinyağının bu rekora katkısı ne kadardır? İsraf, yoksuzluk, iftiralar, işkence, şaibeli TÜİK verileriyle beraber Helal Kurumu bu bütçeyi nasıl helal görüyor? İnsanların en helali olan, kutsalı olan yaşam hakkını, düşünme hakkını, rızkını gasp eden, değerlerini yok etmeye çalışan ve helal olan hakkını yok sayan bir haram yönetimin helali bizim helalimiz olamaz. En başta ana dili engelleyen, Kürt cenazelerini kutu ve kargoyla gönderen ve Allah'ın verdiği canı yerde sürükleyen bu yönetimin helali bizim helalimiz olamaz. Kayyumların gasbı, irade gasbı, halkın alın terine göz koyma, artan faizler haram değil mi? Hani faiz haramdı, bunu siz diyordunuz. Yakalandığınız haklılık hastalığıyla beraber bunları siz yapınca mı helal oluyor? 

    Değerli milletvekilleri, iktidarın ticari faaliyetleri Kürt coğrafyası söz konusu olunca ya ödenek olmuyor ya da "Güvenlik sorunları var." denilerek yatırım yapılmıyor. Seçim bölgem Van ticari avantajları olan bir sınır şehridir. İran'la kara sınırı 295 kilometre olan Van şehri sınır hattı ticaret faaliyetleri yönünden kullanılmamaktadır. Van'da bulunan Gelincik ve Çilli Kapısı hâlen kapalı tutulurken aktif olan Kapıköy Sınır Kapısı talep edilen transit geçişi hâlen yerine getirilmiş değildir. 

    Sınır hattında yapılan ticari faaliyetlerin yanında bir de yayla yasakları meselesi var. Özel güvenlik bölgeler nedeniyle girişi yasaklı bölgeler artıyor. Uygulanan bu politikalarla birlikte yok edilmeye çalışılan tarım ve hayvancılık Van ilinin iç bölgeler arası ticaretini de yok etmekte. Bunların yanında on üç yıldır yapımı yapılan çevre yolu hâlen bitmemiştir. Ticaret güzergâhlarının yollarının bakımı da yapılmamaktadır. 

    Van'da yaşanan bu sıkıntılarla beraber tüm ülkenin sorunu olan yüksek faiz ve kredi borçları esnafı iş yapamaz duruma getirmiştir. Esnaf yüksek faizden dolayı kredi alamıyor ya da krediyi ödeyemiyor. Borcu borçla kapatan esnafın sorunları kayyumun çözümsüzlükleriyle de artmakta. Örneğin Erciş'te esnafın çoğu borç batağında. Borçtan, borçlardan ve üst üste yapılan zamlardan dolayı iş yerleri kapatılmıştır. Altyapı sorunlarıyla beraber yazın tamamı susuz geçirilmiştir. Doğal gaz altyapısının hâlâ tamamlanmaması esnafı zarara uğratmaktadır.

    Değerli milletvekilleri, sarayın bütçesi artarken yoksulu görmezden gelen, yandaşı zengin eden, depremzedeleri yok sayan, rantı, talanı, eko kırımı ve bölgesel eşitsizliği arttıran bu bütçe helal değildir. "

Yorum Ekle

kod


Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN