DEVA PARTİSİ VAN İL BAŞKANLIĞI HUKUK VE ADALET POLİTİKALARI BAŞKANI AV. AHMET SÖNMEZ’İN BASIN AÇIKLAMASI
İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol ve Seçim İşleri Politikalar Başkanı Cahit Kundakçı da basın toplantısında yer aldı.
İşte yapılan açıklama:
"Değerli basın mensupları öncelikle toplantımıza teşrif ettiğiniz için her birinize teşekkür ediyoruz.
Deva Partisi Van İl Başkanlığı olarak geçtiğimiz hafta kentte yaşanan trafik sorununu ele almıştık. Bu hafta ise kentimizdeki deprem riskini ele alacağız.
Herkesin malumu olduğu üzere ilimizde 23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem ve 9 Kasım 2011 günü yaşanan Van-Edremit merkezli depremler Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedilmiş, bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yaratmış ve çok sayıda can kaybına yol açmıştı.
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaşımız yaralanmış, 252 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştı.
İki yıkıcı depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarıyla beraber Van merkez ve Erciş ilçesinde 31 bin 870 konut, 8 bin 849 iş yeri ile 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü tespit edildi. Kentteki 18 bin 181 konut ise orta hasarlı olarak belirlenmişti.
Van depreminin üzerinden 12 yılı aşkın süre geçmesine rağmen halen ilimizde ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen ve yıktırılmayan çok sayıda bina mevcuttur. Ülkemizin bir deprem kuşağında olduğunu göz önüne alırsak, ilimizin ikinci bir depremde çok büyük kayıplar yaşayacağı aşikardır.
Van depreminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, ağır hasar alan ve kentin göbeğinde bulunan hasarlı binaların yıktırılmaması ise hepimizi endişelendiriyor. Van ilimiz yaşanan deprem sonrası büyük göç vermiş ve adeta şehir boşalmıştı. Son yıllarda yeniden göç alan ilimizde, kent genelinde, yol ve imar sorunlarının yanı sıra düzensiz, plansız, denetimsiz ve merkezde yoğunlaşan çarpık bir kentleşme oluşmuş durumda.
Uzmanların sürekli Van’da deprem beklentilerinin olduğunu, mevcut fay hatları, buna ek olarak yeni fay hatları da oluştuğunu açıklamasına rağmen, kentteki ağır hasarlı binaların yıktırılmaması bizleri son derece endişelendirmektedir.
Maalesef ilimiz ikinci bir depremi kaldıramayacak bir vasiyettedir. Çünkü ilimizdeki yapı stoğunun büyük bir bölümü 2011 depreminde hasar almış ve yorulmuştur. Olası bir depremde Van’da büyük yıkımların olacağı düşünülmektedir.
Tüm bu gerçekler göz önündeyken, yetkililerin vurdumduymaz tavırları, ağır hasarlı binaların yıktırılmaması ileriki süreçte büyük bir faciaya yol açacaktır. Kent olarak maalesef yeni depremlere hazırlıklı değiliz.
Yine Van depreminden sonra çıkarılan imar affı yasasıyla birlikte ömrünü tamamlayan binalara ruhsat verildi. Depremden sonra kentteki kaçak yapılara, kaçak katlara ilişkin 2018 yılında uygulanan imar barışı da başlı başına bir sorundur.
Nüfusu 1,5 milyona yaklaşan kentimizin depremlere ve büyük afetlere hazır olmadığını görmekteyiz. Olası bir depremde acı gerçeklerle yine karşı karşıya kalacağımız aşikârdır. Yine ilimizde toplanma alanlarıyla ilgili ciddi sorunlar var.
Son yıllarda yeşil alanların yerini betonarme yapılar aldı. İlimizde yeşil alanlar yok edilirken, olası bir depremde insanların gidebileceği alanlarda yok edildi.
İlimizde bulunan ve 2011 depreminde ağır hasar alan yapıların biran önce yıktırılması için yetkilileri ivedi bir şekilde göreve davet ediyoruz. Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizde ciddi yıkımlara neden olan depremler yaşadık.
İki büyük depremde, 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 120 bin kişi depremden yaralı kurtuldu, 40 bine yakın bina yıkıldı.
Bu gerçekleri göz önüne alarak, ilimizi depreme hazır hale getirmemiz gerekiyor."