Türkmenoğlu

ÖĞRENCİLER VE SORUNLARI

ÖĞRENCİLER VE SORUNLARI
25 Ocak 2024 11:37

Saadet Partisi Van İl Gençlik Kolları Başkanlığı'nın gündemi Türkiye'deki ve Van'daki KYK sorunları.

Saadet Partisi Van İl Gençlik Kolları Başkanlığı olarak bugün ki gündemimiz Ülkemiz ve şehrimizde ki KYK sorunları.

Ülkemizin ve şehrimizin yarınları olan gençlerimiz, zor şartlar altında öğrenim hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Gençlerimiz son yıllarda yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında özel evlere çıkamaz, KYK yurtlarına muhtaç ve KYK yurtlarında bile geçinemeyecek duruma gelmiştir.

Bu ihtiyaca ve zor duruma rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumunun verilerine göre 8 milyon 297 bin üniversite öğrencisine karşılık KYK’larda yalnızca 800 bin civarında kapasite bulunmaktadır. Bu tablo hükümetimizin gençlerimize vermediği imkanların açık ispatıdır. Yetersiz kapasiteye rağmen KYK yurtlarında kalan öğrencilerin karşılaştığı tek sorun barınma değildir.

KYK yurtlarından gelen yemek şikayetleri artık sıradanlaşmış durumdadır. Yemekhanelerimizde hijyen sorunlarıyla her gün karşılaşılmakta, öğrencilerin sağlıklarını tehdit etmektedir. Kars Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Kağızmanlı Hıfzı KYK yurdunda kalan öğrencilerin besin zehirlenmesi şüphesiyle il idaresine başvurusu ve hastaneye götürülmesi bir örnektir ve önlem alınması gerekmektedir. Her gün ülkenin farklı şehirlerinden buna benzer haberler ve şikâyetler tarafımıza ulaşmaktadır.

KYK Yurtlarımızın binaları öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamaktan uzak fiziksel yapıdalardır;

Ülkemizde maalesef KYK Yurtlarında odaların 4-6-8-10 kişilik odalar olarak planlanmasına rağmen büyüklüklerinin buna uygun olmamasıyla öğrenciler adeta dip dibe yaşam sürmektedirler. Yurt binalarında güçlü bir Wi-Fi altyapısı sağlanmaması öğrencilerin uzaktan eğitim ve ders çalışma, çevrimiçi aktivitelerden verimli şekilde faydalanamaması, yurt internetlerinin yetersiz ve kullanılamaz çekim gücünde olduğunu gösterir.

Son ve en önemlisi olarak KYK Yurtlarındaki problemlerin başında maalesef can ve mal emniyetinin sağlanamaması gelmektedir. Yurtlarda ciddi hırsızlık olayları olmakta; bu hususta Kamera vb. İmkanların özellikle taşrada yeterli olmamasından dolayı öğrenciler güvensiz ortamlarda barınmaktadırlar. Oysa ki mal ve canlarını devlete emanet etmiş olan öğrenciler, diğer tüm meselelerde olduğu gibi bu meselede de hayal kırıklığına uğramaktadırlar. 

Ülkemizde son dönemde basına da yansıyan en popüler problem ise KYK yurtlarındaki Asansör Arızaları/Kazalarıdır. Özellikle periyodik muayenenin yeterince yerine getirilmemesinden kaynaklanan bu kazalar can kaybına sebep olmuş; geçtiğimiz ay Aydında Zeren Ertaş adında bir öğrenci kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Gelinen noktada son 2 ayda 20’den fazla farklı yurtta asansör kazası/arızası yaşanmıştır.

Yine maalesef Aksaray’da KYK Yurdunun önünde yoldan karşıya geçiş için yeterli önlemlerin alınmaması sebebiyle 1 kardeşimiz hayatını kaybetmiştir.

Maalesef kaybedilen canlar geri gelmiyor. Ancak tedbirlerin alınmaması, canımızı tehdit ediyor.

Gençlerin en iyi koşullarda eğitim alması, ülkemizin geleceği için şüphesiz kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, yurt kapasitelerinin artırılması ve mevcut yurtların daha modern hale getirilmesi gerekmektedir.

Saadet Partisi olarak, gençlerimizin her türlü sorunlarına karşı duyarlılık göstermekte ve çözüm odaklı politikalar önermekteyiz. KYK yurtlarında kalan öğrencilerimizin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak, ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sağlamak adına bir zorunluluktur. Bu konuda yapılacak her adım, gençlerimizin daha iyi bir eğitim ve yaşam standartlına sahip olmalarını sağlayacaktır.


Anayasanın 2 ve 60 inci maddelerine göre Türkiye Cumhuriyeti Sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal hukuk devleti ise güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani, sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet demektir. Sosyal devlet, “devletin sosyal adaleti ve sosyal barışı sağlamak adına ekonomik ve sosyal hayata aktif müdahalesini gerekli ve meşru gören”, “herkese insan onuruna yaraşır asgari bir hayat seviyesi” sağlamayı şiar edinen bir anlayıştır (Özbudun, 2003: 140, 148). Sosyal devlet anlayışı gereğince devlet; öğrencilerin barınma ihtiyacını yönelik çözümler sunmakta, imkanlar sağlamaktadır. Bu imkanların en temeli ise hiç şüphesiz öğrenci yurtlarıdır.



Bu kapsamda Türkiye’de özellikle yüksek öğrenimde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu; Cumhuriyetin ilanından sonra barınmaya yönelik hizmetlerin oluşturulmasında başından beri sorumlu olan ve 1961 Anayasası’nın 50’nci maddesinde “Devlet maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek öğrenim derecelerine kadar çıkmalarını sağlamak amacıyla burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar” hükmü gereği 22 Ağustos 1961 tarihinde yürürlüğe giren 351 sayılı Kanun ile kurulan kurumumuzdur.


Son güncel olaylar ışığında asansör kazaları;

Maalesef KYK Yurtlarında yaşanan ve son dönemde sıkça karşılaştığımız en önemli problemlerden biriside Asansör Arızları/Kazalarıdır. Gelinen noktada son 2 ayda yaşanan asansör kazaları/arızaları şu şekildedir;

Aydın Güzelhisar Kız KYK Yurdu – 25 Ekim (Vefatla sonuçlandı)

Gümüşhane Zeynep Ana Kız KYK Yurdu – 26 Ekim

Bartın Ağdacı KYK Yurdu – 28 Ekim

Çorum İskilipli Atıf Hoca KYK Yurdu – 28 Ekim

Ordu Fatsa KYK Yurdu - 31 Ekim

Muş Sultan Alparslan Kız Öğrenci Yurdu – 4 Kasım

Rize Ayder KYK Yurdu – 6 Kasım

Kars Nuri Paşa KYK Yurdu – 15 Kasım 

Gaziantep Abdülkadir Güllüoğlu KYK Yurdu – 18 Kasım

Nevşehir KYK Ayşe Humasah Sultan KYK Yurdu

Uşak Mehmet Hacım KYK Yurdu 27 Kasım

Elazığ Fethi Sekin KYK Yurdu 28 Kasım 

Yozgat Sürmeli KYK Yurdu - 6 Aralık

Şanlıurfa Hacer Ana KYK Yurdu 16 Aralık

İzmir Gazi Ayşe Hanım KYK Yurdu 18 Aralık


zamanda KYK yurtlarının uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından da kritik bir adım olacaktır.

Gelinen noktada 2023 yılı için Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile GSB’ye 66.544.532.000 TL ödenek tahsis edilmiş olup bakanlığın Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporuna göre paranın 38 milyar 529 milyon lirası yani üçte 2’sinin haziranda bittiği, KYK yurtlarında öğrencilerin barınma ve beslenmesi için 22 milyar 693 milyon TL aktarıldığı belirtilmiştir. 2023 Yılsonu Gerçekleşme Tahmini ise 53 milyar 178 milyon TL oldupu göz önüne alındığında; Söz konusu bütçe bakanlık bütçesinde ciddi bir yer edinse de yarınlarımızın geleceği olan gençlerimizin eğitiminde barınma ihtiyacını çözememektedir. Öğrencilerin en temel ihtiyaçlardan olan bu ihtiyacın çözümlenmesi eğitimin kalitesini arttıracak ve yarınlarımızı müreffeh kılacak gençlerin önünü açacaktır. Ancak burada bütçede yeterli kaynağın ayrılmamasından kaynaklı problemler öne çıkmakta; bu büyük problemleri ise öğrencilerimizin kendilerinin çözmesi beklenmektedir.

Son olarak 2014 yılında üniversite öğrencilerine verilen burs desteği 137 dolar değerinde iken günümüzde verilen burs 68 dolara tekabül etmektedir. Eğitim bütçesinde gereken artışın yapılmaması ve bütçenin yetersizliği, öğrencilerin yaşamında doğrudan etkisini göstermektedir. Öğrencilerin nitelikli eğitim ve insani yaşam koşullarında bir yaşama erişimi için eğitime ayrılan kamu kaynaklarının artırılması şarttır.2022’de yayımlanan bir habere göre yalnızca Cambridge Üniversitesi’nin yıllık bütçesi Türkiye’deki 129 üniversitenin 2022 yılı toplam bütçesinden fazladır: Kur farkını göz önünde bulundurduğumuzda dahi makul olmayan bu kıyaslamada Cambridge Üniversitesi için 8,2 milyar dolar olan yıllık bütçe Türkiye’de 129 üniversite için toplam 7,2 milyar dolardır. Türkiye’de üniversitelere ve eğitime verilen desteğin özeti olan bu durumda fotoğrafın netliğini gözler önüne sermektedir. Üniversitelerimiz dahi bu durumda iken öğrencilerimizin desteklenmemesi eğitimde iktidarı eleştirilerinin yegane faili kılmaktadır. 18.12.2023"

Yorum Ekle

kod


Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN