Türkmenoğlu

Evde bakıma muhtaçların hakları nelerdir?

Evde bakıma muhtaçların hakları nelerdir?
30 Mart 2018 05:23

Sosyal Güvenlik Uzmanı Yasin Kanat, evde bakım hizmetleri alanların haklarını yazdı.

SORU: Evde Bakım Maaşı veya Parası Kimlere Verilir?

CEVAP: İlgili kanun kapsamına giren ve istenen şartlara haiz olanların bakıcı olarak gösterilen kişi, bakıma muhtaç kişiyle akraba olmak ve aynı evde yaşamak zorundadır. Ayrı evde yaşayan bakıcı, bakıma muhtaç kişinin bakımını aksatacağı gerekçesiyle kabul edilmez. İlgili kanun akrabaların kimler olacağını ilgili bakanlığın çalışmalarını verilerini irdelerken şu şekilde ifade etmiştir. Akraba, bu yönetmeliğin uygulanmasında, üveyler dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her birini ifade eder yeter ki istenen şartlara haiz olan kimse olsun deye söyler ilgili kanun.

 

SORU: Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur? 

CEVAP: Evde bakım parası alabilmek için özürlü bireyin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne, veya varsa  ilçe müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. İlçe müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise kaymakamlıklara başvuru yapılabilir.


SORU: Evde Bakım Maaşı Şartları Nelerdir? 

CEVAP: Engelli kişilerin hayatlarının idamesini evde yürütecek kişilere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından aylık net asgari ücret miktarında verilen tutara evde bakım maaşı veya parası denilmektedir. Evde bakım parası özürlü bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, yani vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen bir meblağdır. Her sağlıklı bireyin potansiyel birer engelli olduğu günümüzde devletler engelli vatandaşlara bazı sosyal ve ekonomik haklar tanımaktadırlar. Hamdolsun bizim ülkemizde de bu haklar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında engelli vatandaşlarına sunulmuştur. Evde bakım aylığı, bakanlığın desteklediği 3 tane durum, evde bakım hizmetinden biri.  Evde bakım hizmeti, kanunun doğrudan rehabilitasyon merkezleri kanalıyla yerine getirdiği hizmet, özel bakım merkezleri tarafından ücreti bakanlık tarafından karşılanan hizmet ve son olarak da evde bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen kişilere verilen evde bakım aylığından oluşuyor.

SORU:Bir Bakıcı En Fazla Kaç Engelliye Bakabilir? 

CEVAP: Yukarıda kimler bakıcı olabilir detaylarıyla belirtmiş sırası ile yazmıştık Şayet bu kriterleri yerine getiriyorsanız 2 farklı engelliye bakma şansınız mevcuttur. Her engelli ayrı ayrı bakım ücreti alır. Ancak aynı hanede bakıma muhtaç daha fazla engellinin bulunması ve onlar için de bakım ücreti alabilmek için ayrı bir bakıcının daha olması gerekmektedir der ilgili kanun.


SORU:Evde Bakım Ücreti Alma Şartları Nelerdir? 

CEVAP: Baktığımızda Evde bakım maaşı almak için 3 temel şart bulunmaktadır.

1-Ağır engelli olduğu belirtilen sağlık kurulu raporu

2-Bakıma muhtaçlık kriterlerinin olması

3-Gelir kriterlerine uygun olması durumu ve şimdi sırasıyla bu şartların detaylarına bakalım nelerdir.

*Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının raporda“ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir.

Bu maddede küçük çocuklar için ekstra bir durum söz konusudur. Küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe kendisini göstermektedir ve erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespiti bu sebeple zorlaşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklar için bu rapor süresiz olarak değil de 1 veya 2 senelik süreler dahilinde verilir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli ibaresi de işaretlenmez.

*Madde deki bakıma muhtaçlık kriterleri için bakıma muhtaç engelli tanımını irdelememiz yeterli olacaktır. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişi veya kişidir.

*Engellinin bulunduğu hanede yaşayan tüm aile Efratları nın kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 3/2’ni kanunen geçmemesi gerekmektedir 

 

SORU:Engellinin yada bakıcısının sosyal güvencesi olması evde bakım ücreti almasına engel midir?

 

CEVAP: Şayet hem engelli hem de bakıcısı çalışmayıp bakmakla yükümlü bulunduğu kişiler üzerinden sosyal güvencesi ( Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı yani SGK) varsa evde bakım maaşı almak için engel teşkil etmemektedir. Engelli çalışıyor ve işe gidiş gelişte bakıcısı yardım ediyorsa yukarıda saymış olduğumuz şartlar uygunsa bakım parası alabilir. Ancak iş yerine bakıcısının yardımı olmadan tek başına gidip gelebiliyorsa bakım parası almasına engel teşkil eder.

 

SORU: Bakım Parası Yada Maaşı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

CEVAP: Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşlar yukarıda saymış olduğumuz 3 ana kriteri tespit ettirerek belgelemesi gerekmektedir. Daha sonra aşağıda bulunan evde bakım maaşı başvurusu yapmak için gerekli belgeler ile beraber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine müracaat etmelidirler. Bakım parası için başvuruda bulunduğunuzda size bir pusulaya yazılı şekilde istenen belgeleri yazacaktır. Ancak bir ön bilgi olması açısından bu belgeleri yazalım. Müracaatçının dilekçesi T.C. Kimlik Numarası beyanı (Engelli ve bakıcının kimlik fotokopisi) Engellinin Sağlık Kurulu Raporu Talep Formu Hane halkı kimlik bildirim formu (Μuhtarlıktan engellinin 2 adet vesikalık fotoğrafı Gelir Durumuna ilişkin beyan belgesi Engellinin varsa öğrenim durumunu gösterir belge Anne-babasının sağ ölü boşanma durumunda varsa boşanma kararı engellinin vasisi varsa, vasilik atanmasına ilişkin mahkeme kararı Yatılı ve sürekli bakımı için resmi veya özel bakım merkezine yerleştirilecek olan; 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı gibi bilgi belgeler.

 

SORU: Sağlık Raporu Süresi Bitmesi ve Bakıma Muhtaç Engellinin Vefatı Durumunde Neler Yapılır? 

CEVAP: Evde bakım parası kesilmesine sebep olan nedenlerden bir tanesi de sağlık raporunun süresinin dolmasıdır. Bu duruma düşmemek için sağlık raporunun süresi bitmeden önce yenisi çıkartılmalı ve bir fotokopisi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine iletilmeli. Bakıma muhtaç engellinin vefat etmesi durumunda ne yapmak gerek. Bakıma muhtaç engellinin vefat etmesi durumunda 15 gün içerisinde bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde kanunen hukuki işlemler ilgililerin hakkında başlatılır der kanun faydalı olabilmektir. Sağlıklı ömürler dileklerimle. 


Yorum Ekle

kod


MEMLEKETİM VAN KAPAK

Şifa kaynağı

BU AY EN ÇOK OKUNANLAR

Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN