Türkmenoğlu

Bir haber sitesi nasıl olmalıdır?

Bir haber sitesi nasıl olmalıdır?
02 Nisan 2018 14:16

Van Bilişimciler Derneği Başkanı Bilgin Berge, internet haber sitesine dair her şeyi yazdı...

Artık elektronik haber sayfası açmak çok daha basit ve kolay. Üstelik çok da ucuz. Son yıllarda ilimiz adına açılan bir sürü elektronik haber sayfası var. Çoğu kalitesiz olmakla beraber özgün haberciliğe gölge de düşürmüşlerdir.

 

Elektronik haber sayfalarının amacı

Haber sayfalarının amacı şüphesiz hitap ettikleri kitleye yorumlarından bağımsız özgün haberler sunmaktır. Ancak günümüzde bu amaç yerini paraya bırakmıştır. Birçok haber sayfası reklâmlar içerisinde yüzmektedir. Bir video izlemek için bile reklâmı izlemek zorunda kalıyorsunuz. Haberi okumak için defalarca iç bağlantılara tıklamak zorunda kalıyorsunuz. Bir takipçi için reklâm kalın bir duvar gibidir. Bu duvarın olmadığı ya da çok az olduğu haber sayfalarını takip etmek ister.

 

Elektronik haber sayfasının yer sağlayıcısı

Haber sayfasının kesintisiz yayında kalması, trafik sorunu yaşamaması ve sunucusuna yükleyeceği resim ve videolar için yeteri veri alanına da sahip olması gibi hususlar şarttır. Ayrıca yer sağlayıcı firmanın YS Belgesi'ne sahip olması da kalitenin öncülerindendir. Alt yapısı bile bilinmeyen bir şahıstan ya da firmadan alan hizmeti (hosting) alırsanız zamanla en basit hatada bile haber sayfanız kapalı kalabilir ve güncel takipçilerinizi kaybedebilirsiniz. Demek ki haber sayfaları için alt yapı dediğimiz yer sağlayıcı firma önem taşımaktadır.

 

Alan adı bitiş süreci

Haber sayfalarına ait sayfa adresinin belli bir bitiş süresi vardır. Bu süreyi takip edip, bitimine en az bir ay kala süresi en az 1 yıl uzatılmalıdır. Hatta haber sayfası uzun vadeli bir plan içerisindeyse ve nefesler yettikçe haber yapacaklarsa haber sayfalarının alan adını 10 yıl da uzatabilirler. Ki bu durumda avantajlı olurlar. Eğer alan adı süresini bitiş tarihinden sonra uzatacaklarsa bir noktayı unutmamaları gerekir. Süresi biten alan adı yayından çıkar. Hangi haber sayfası yayınına ara verilmesini ister ki?

 

Yazılım ve tasarım

Haber sayfasının dış duvarı yani tasarımı çok önemlidir. Bazı haber sayfaları tasarım önemli değil dese de ziyaretçi bunu aksine tasarımı beğendiği için sürekli takipçi hâline gelebilir. O yüzden tasarımda kullanılan renkler, haberlerin görünürlüğü ve diğer tüm parçalar (modüller) düzenli yerleştirilmelidir. En basitinden renkler çok iyi seçilmelidir. Gözü yoran renkler takipçilerin sayfadaki aktiflik sürelerini azaltırken zamanla sayfa arama motorlarındaki popülerlik durumunu da kaybedecektir. Yazılımsa pek önemli değildir. Arama motoru optimizasyonuna uygun kodlanmış bir yazılımla ya da hazır yazılımları geliştirerek de haber sayfası yapabiliriz. Ancak yazılım önemli değil dediysek de güvenlik açıkları da olsun demedik. Elbette bir haber sayfasında güvenlik açığı olmamalıdır.

 

Tarayıcılar bilinmiyor

Bizim insanlarımız interneti Google'den ibaret biliyor. İnternete girmek için kullandıkları tarayıcıların bile farkında değiller. Ülkemizde daha çok İnternet Explorer, Mozilla Firefox ve Google Chrome gibi tarayıcılar kullanılmaktadır. Haber sayfaları da bunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Yani Internet Explorer'da sayfa nasıl açılıyorsa diğer tarayıcılarda da öyle açılmalıdır. Birinde sayfa yamuk çıkıyorsa, birinde sayfa bozuk çıkıyorsa sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sayfanın ziyaretçi kitlesini etkiler. Ülkemizde herkes aynı tarayıcıyı kullanmıyor. Hatta Opera kullananlar bile var. Bunlardan biri benim. O yüzden haber sayfaları bu detaya çok dikkat etmeliler.

 

Arama motoru optimizasyonu ve güncellik

Arama motoru optimizasyonu haber sayfaları için güncelliği duyurmak anlamına gelir. Ülkemizde en çok bilinen ve en çok kullanılan Google arama motorunda hedef kitleye anahtar kelimeler yardımı ile haberleri sunmak başlı başına bir ustalıktır. Haber sayfasına haber eklenildiğinde haber başlığı ile arama motorunda arama yapıldığında haber hemen çıkıyor ve üst sıralarda yer alıyorsa bu o sayfanın güncelliğini kısa sürede duyurduğunun göstergesidir. İnternet diliyle anlık index diyebiliriz. Haber sayfalarının kısa sürede index sayısını arama motorlarına bildiren servislerden biri dmoz.org dizin sayfasıdır. (dmoz.org dünyaca bilinen bir dizin olduğundan ismini vermede sakınca görmedim. Bu dizinin reklâmını yaptığımı lütfen düşünmeyiniz; çünkü bu dizin sayfasının reklâma ihtiyacı yoktur.) Hemen şimdi elektronik sayfamızın kayıtlı olup olmadığına bakalım.

 

Tasarım ve arama motoru optimizasyonu

Tasarım arama motoru optimizasyonu üzerinde yan etki yapar. Arama motorlarının amacı bilgiyi sentezlemektir. Kesinlikle hiçbir arama motoru tasarıma hayran kalmaz. Aksine tasarımı çok iyi bazı haber sayfalarının arama motorlarında yer almadığı da bir diğer gerçektir. Sayfa adı neydi, sayfanın hangi bölümünden ne tür bir bilgi verildi, bu bilgi diğer sayfalarda ne şekilde verilmiş gibi sorular tasarımın önemsiz olduğunu açıklamaktadır. Demek ki tasarım sadece ziyaretçiler açısından önemlidir.

 

Bağlantılar çok önemlidir!

Haber sayfasının bağlantıları haber başlığını içermelidir. Yalnız hiçbir zaman bağlantılarda Türkçe özel karakterler (ğ, ü-Ü, ş-Ş, ı-İ, ç-Ç, ö-Ö) kullanmamalı ve kelimeler arasına kısa çizgi yani tire (-) kullanmalıyız. Böylece arama motorlarında ulaşılabilirliği artırmış oluruz. Diyelim ki, Hayatlar Depremin Altında Kaldı adlı bir haber eklenecek. Bu haberin adresi alan_adı/varsa kategori dizini/hayatlar-depremin-altinda-kaldi.html şeklinde olur. Yalnız haber sayfalarında veri girişi kişisel sayfalara göre oranla çok fazladır. Yani Hayatlar Depremin Altında Kaldı adlı başka veri girişleri yapılmış olabilir. O yüzden bağlantımıza ek olarak haber numarası eklemeliyiz. Ki çok gelişmiş haber sayfalarının yazılımları bunu otomatik olarak yapmaktadır.

Sayfa içerisindeki dış bağlantıları kesinlikle yeni bir pencerede açılmalıdır. Tıklanan dış bağlantı sayfanın kendi takip sayfası olsa bile bağlantısı yeni bir pencerede açılmalıdır. Aynı pencerede açıldığında hadi benden bu kadar mantığı ortaya çıkacaktır.

 

Kırık bağlantılar

Haber sayfalarını detaylı inceliyor musunuz? Sayfada verilen tüm bölümler çalışıyor mu acaba? Künye bölümüne tıklayınca gerçekten olması gereken sayfa açılıyor mu? Sağda, solda, manşette ve diğer yerlerinde verilen resimler gerçekten görünür hâlde mi? Bunlar çok önemli. Gereksiz detaylar gibi dursa da bunların eksilerini arama sonuçlarında göreceğiz. Sayfadaki bir resmin yerine çarpı işaretinin olması çok acı bir durumdur. Bir editör bunu hiç mi dikkate alıp düzeltmez? Bunu düzeltmek çok mu zor?

 

Hata sayfaları

Hata sayfaları teknik bir konu olduğundan haber sayfası editörlerine anlayış gösteriyorum. Ancak bir hata sayfası olduğu hâlde de bunlar teknik kişiye iletilmiyorsa editöre de, genel yayın yönetmenine de ve diğer yetkililere de kızmak lazım. Düşünebiliyor musunuz, bir haber sayfasının çeşitli yerlerinde hatalar, görünen kodlar, sayfa bulunamadı türünden saçmalıklar... Tüm bunlar o sayfanın bütünlüğüne gölge düşürür. Ben bir sayfaya girdiğim zaman ilk olarak sayfanın alt kısmına bakarım. Elektronik sayfa yapımcıları genelde kendi isimlerini ya da şirket isimlerini sayfanın en altına bağlantı vererek yazarlar. Bu haktır ve telif hakları açısından da olması gerekendir. Ancak sayfanın alt kısmı çöplük gibiyse ne olacak? Bir tarafta görünen kodlar, 404 hata sayfası, gereksiz bağlantılar...

 

Durum çubuğuna bakınız!

Bir elektronik sayfasına girdiğiniz zaman ekrandaki pencerenin alt kısmındaki durum çubuğuna bakınız. Sol alt köşede sarı işaretli bir uyarı işareti varsa, biliniz ki sayfada ciddi olmasa da sorunlar vardır. Bu da javascript hataları olduğu gibi css, meta gibi hatalar da olabilmekte. Bu hatalar ziyaretçiyi korkutabilir. "Aman Allahım yoksa bu sayfada virüs mü var?" düşüncesine sebep olabilir. O yüzden böylesi hataları düzelmekte fayda vardır.

 

Api (Application - Uygulama) ve Entegrasyon

Api İngilizcedeki Application kelimesinin kısaltılmış hâlidir. Türkçesi de uygulamadır. Günümüzde birçok sayfa api tabanlıdır. Api sistemler kullanışlı olmakla beraber entegre etmede kolaylıklar sağlar. Haber sayfaları da genelde hava durumu, yol durumu, namaz vakitleri gibi ek özellikleri sayfalarına entegre ederler. Ancak çoğu zaman bilginin merkezinde sorunlar çıkabilmektedir. Bu sorunlarla beraber entegre kullanılan sayfada zamanla çeşit çeşit hatalar verebilmektedir. Bunun önüne geçmek için entegre ile bilginin çekildiği merkez sayfadan sık sık güncel kodları almak lazım.

 

Yazı tipleri (Fontlar)

Yazı tipleri de önemlidir. Tüm yazılarda kullanılan yazı tipleri sayfanın bütünlüğünü sağlamalıdır. A haberinde kullanılan yazı tipi ile B haberinde kullanılan yazı tipi ve rengi aynı olmalıdır. Özel haberler, yazarların bazı yazıları, çok önemli detaylar, son dakika ile eksik haberler elbette renkli ve farklı yazı tipleri ile yayınlanabilir. Ancak kullanılan yazı tipinin tüm bilgisayarlarda var mı yok mu sorusuna cevap vermesi gerekiyor. Şuanda ülkemizde çoğunlukla Microsoft firmasına ait Windows işletim sistemi kullanılmaktadır. Ve daha çok bu işletim sisteminin XP, Vista ve Windows 7 sürümleri kullanılmaktadır. Örneğin Windows 7'de Calibri yazı tipi varken, Windows XP'de ise yoktur. Siz gidip haberi Calibri yazı tipi ile yayınlarsanız Windows XP kullanan kullanıcılar haberi çok çirkin bir şekilde görecektir. Demek ki yazı tipleri konusunda da ön bilgimizin olması bize artı bir puan kazandırabilir.

 

Gereksiz parçalar (Bölümler - Modüller)

Haber sayfalarının en fazla alacağı modül sayısı belli değilse bile sayfanın yüksekliği bellidir. Bunların biliniyor olduğu hâlde gereksiz hiçbir detaya yer verilmemelidir. Mesela sayfanın bir köşesinde dedikodu yaparcasına dizilerin fragmanı ya da özetleri türünden saçmalıklara yer vermemek lazım. Eğer ilgili bu haber ve ilgili bu diziler o haber sayfasının kendi resmi kanalına aitse işte o zaman yer verilebilir.

 

Haber sayfalarında namaz vakitleri, ziyaretçi defteri, özel haberler, ilanlar modülü, kurum & firma tanıtım modülü, ana manşet bölümü, üst manşet bölümü, sürmanşet bölümü, yazarlar modülü, gelişmiş editör modülü, yeterli sayıda kategori, son dakika bölümleri, anket modülü, döviz modülü, en çok okunan - en çok yorumlanan haberler, video - fotoğraf galerisi modülleri, hava durumu modülü, reklâm modülü, üyelik modülü, yorum modülü, arşiv bölümü, gazete manşetleri modülü gibi gerekli görülenlere yer verilebilir. Hatta hepsine de yer verilebilir. Bu tamamen hitap edilen bölge ve takipçilerin zihniyetleriyle alakalıdır.

 

Künye

Haber sayfaları için vazgeçilmez bir bölümdür. Bir sayfada künye yoksa o sayfanın arkasında ses de yoktur demektir. Biraz daha somutlaştırırsak korkak profili vermiştir diyebiliriz. Künye bölümünde haber sayfasının sahibi, genel yayın yönetmeni, editörler ve varsa diğer görevlilerin ismine yer verilmelidir. Ek olarak yer sağlayıcısı firma isim ve irtibat numaralarına da verilmelidir. Çoğu haber sayfasında künye bölümü olduğu hâlde ya bu bölüm çalışmamakta ya da bilgi eklenmemiş durumdadır. Demek ki haber sayfasında künye yoksa o sayfaya güvenmeyeceğiz.

 

İletişim

Şüphesiz bu bölüm haber sayfalarında olduğu kadar tüm sayfalarda da yer alan bir bölümdür. Çoğu haber sayfası bu bölüme sadece form bırakmakla yetinirler. Ancak bu yeterli değildir. Bir işi ciddi bir şekilde korkmadan yapıyorsak hedef kitlemizin de bizimle irtibat kurabileceğini biliyorsak, ulaşılır olmalıyız. Yani iletişim bölümünde mutlaka elektronik posta adresi ve telefon numarası bırakmalıyız. Her zaman elektronik postalara bakma durumumuz olmayabilir, ama her zaman telefona bakma durumumuz elektronik posta adresine göre daha fazla olacaktır. Haber sayfasına ait büro, ofis gibi varsa bunların da adreslerine yer verilebilir. Demek ki bir haber sayfasının iletişim bölümü yetersizse ulaşılmak istemiyordur diyebiliriz.

 

Tutarsız haber

Birçok haber sayfasının konusu tutarsız haber yapmaktır. Mantıklı olarak baktığımızda tutarsızlığın hayatımızda olmaması gerektiğini düşünsek de artık ne yazık ki hayatımızda. Bir haber sayfasının tutarsız haber yapıp yapmadığını anlamak için iyi bir dinleyici ve okuyucu olmanız gerekiyor. Deprem sürecinde neredeyse haber sayfalarının çoğu gözetimim altındaydı. An be an onları takip ediyordum. İnanın verilen haberlerdeki tutarsızlıkları saymaktan bıkar oldum. Deprem oluyor, sayfanın birisi hemen Kurubaş üssü diye haber yapıyor. Öte yandan Kandilli resmi sayfasına baktığımızda deprem üssünün Kevenli olduğu yazılmakta. Aynı şekilde deprem şiddetini vermede de tutarsızlıklar yaşandı. Peki, başka tutarsızlıklar yaşandı mı?

 

Haber sayfaları bazen ajanslardan haberi alıp sunarken çok ciddi hatalar yapmaktalar. Haberde diyor ki devlet tüm Vanlıları işe alacak. Peki, gerçekten alacak mı? Haber sayfası bunu ne derece araştırıyor? Bundan ne kadar emin oluyor? Aynı şekilde devlet Vanlı öğrencileri başka şehirlere gönderiyor derken gerçekten gönderiyor mu? Ben şahsen gönderildiğine eminim; ama herkesi değil, ilköğretim ve lise öğrencilerini gönderiyorlar. İşte böylesi konularda haber yaparken dikkatli başlıklı seçmek lazım. Sırf ilgi çekmek için ziyaretçiyi kandırırsanız bir daha ziyaret edilmezsiniz. Bakın başka bir örnek daha vereceğim. Dediler ki Vanlılara bileti de devlet kesiyor. Öyle midir peki? Nüfus cüzdanında Van ve Erciş yazmayanlara gerçekten bilet çeki verildi mi? Edremit, Çatak, Gevaş... Hangisine çek verildi? Peki, yeşil kartı olmadan çek alınabildi mi? Alınmadı! Haber sayfaları için bu detaylar beni ilgilendirmez kuralı olsa gerek. Tabi ilgilendirmez. Onlar halkı yanıltıyor ya, onlar görevlerini yaptıklarına inanıyor ya haber tutarsız olsa ne yazar. Ne mi yazar? İşte gün gelir ben böyle yazarım sizleri.

 

Doğru haber

Doğru haber ile tutarlı haber yapmak arasında pek fark yoktur. Tek fark kaynaktır. Çoğu haber tutarlı olduğu hâlde kaynak gösterilmediğinden haberden emin olmak güçleşir. O hâlde haber sayfaları için doğru haberin sağlayıcısı kaynaktır diyebiliriz.

 

Kes! Kopyala! Yapıştır!

Haber sayfalarının neredeyse çoğunda kopyala-yapıştır yöntemi kullanılır. Yani başka sayfadan ya da ajanstan aldığı haberi aynen ziyaretçiye sunmak. Hani eğer ilk haberi kesme ihtimali varsa bunu yapması çok doğru olurdu. Ama kesilmediğine göre o haberi başkası da aynen kullanıyor demektir. Bu da özgünlüğe ters bir unsur değil midir? Bir haber sayfası ben özgünüm diyorsa kopyala yapıştır yerine kes-yapıştır ya da kopyala ama haberi değiştir mantığından yola çıkmalıdır. En basitinden haber başlığı ve haberin cümleleri değiştirilebilir.

 

Saçma sapan haberlere yer verme

Birazdan vereceğim örnek kişisel bir görüş gibi görünse de bizim için hayırlı olanıdır ve elbette hayırlı olandan yana olacağız. Haber sayfalarının magazin gibi saçmalıklara yer vermesi eksi bir puan olur ki sayfa zamanla erotikleşir. Hatta dinle alâkalı bir haber okurken sol tarafta da X ünlüsü Y ünlüsünü öptü türünden saçma başlıklar karşınıza çıkabilir. Keşke bu ünlüler alfabemizin harfleri olsaydı da değer kılınır görseydim.

 

Güncel ve hızlı editör

Haber sayfalarının mürekkebi editörlerdir. Editör sayfaya haber girişi yapmakla beraber yazım ve imla gibi hususları da kontrol etmektedir. Bunun dışında yazının ya da haberin ne derece uygun olup olmadığı da editörler tarafından saptanır. Ancak ne yazık ki Van ilimizin haber sayfalarında editörler çoğu zaman yetersiz kalmaktalar. Hatta çoğu haber sayfasında yazım ve imla hatalarının düzeltilmediğini rahatlıkla görmek mümkündür. Bunun dışında editörün güncel olması da önemlidir. Editör güncelliğini hıza benzetebiliriz. Bir olay gerçekleştiğinde bu olayı en kısa sürede haber sayfasına eklemek lazım. Bu takipçilerin ilgisini artıracaktır.

 

Bir haber sayfasını bir editör tek başına yürütemez. Muhakkak birden fazla editör olmalıdır. Birisi gece görev alırken, diğeri de gündüz saatlerinde görev alabilir. Bu şekilde olması durumunda haber sayfası 24 saat boyunca güncel olduğunu olası bir olayda ya da haber için hazır vaziyette olduğunu gösterecektir. Ve zamanla takipçi sayısı da artacaktır.

Editörler koordineli olmalılar ve sayfanın yönetiminden, yazarlarından varsa sistem yöneticisinden an be an haberdar olmalıdırlar. Ek olarak haber girişinin yapıldığı mekân deprem, sel, fırtına gibi doğal afet anlarında zarar görebilir. Bu durumda da editörler için yedek bilgisayarlar ya da yedek mekânlar düşünülebilir. Bir haber sayfası kitlesine geniş bir pencereden bakmak zorundadır.

Bir editör düşünün. Sayfaya haber ekliyor ama haber başlığını unutuyor. Haberi ekledikten sonra zahmet edip haberi kontrol etse başlığı unuttuğunu fark edecektir. Ancak bunlar yapılmıyor. Bizler yazıyoruz ama yazdıklarımızı okumuyoruz. Okumak istemiyoruz. Okumaktan korkuyoruz. Netice olarak ortaya yazım ve imla gibi çeşit çeşit hatalar çıkmakta. Ama sonradan uyarırsanız da düzeltmemekteler. Bu çok acı bir durumdur.

 

Eklenme tarihi, saati ve son güncelleme

Düşünün bir haber sayfasına girdiniz. Haberi okudunuz ama haberde ya da köşe yazısında eklenme tarihi ve saati yok. O zaman inanın ne yazıdan ne da haberden hiçbir şey anlamamış olursunuz. O yüzden haber sayfaları bu konuya da önem vermeliler. Özellikle de devamı var ya da detaylar gelecek şeklindeki haberlere ek olarak son güncelleme tarihi ve saati de eklenmelidir.

 

Haber manşetleri

Şüphesiz ki manşetlerde kullanacağımız görseller için Adobe Photoshop gibi bir yazılımdan yararlanmıyor değiliz. Bir manşette kullanılacak resim üzerinde gereksiz oynamalar ve gürültülü bir resim elde edip ilgi çekilmesini sağlamamalıyız. Çünkü ziyaretçinin bu resmi çok detaylı incelemesine olanak yoktur. Bu yüzden manşet resimleri sade ve sayfa renklerine uygun renklerden oluşturmalıyız.

 

Halkın sesi olabilme

Haber sayfalarında halkın sesi köşe yazarlarıdır. Başka bir deyişle bir köşede yer edinmiş, okunmayı bekleyen değerli yazılar... Köşe yazarları çoğu zaman kişisel, çoğu zaman güncel, çoğu zaman da hiç umulmadık bir konu hakkında yazılar yazabilirler. Örneğin Van depreminde yazarların deprem konulu yazılara yer vermesi gündeme ne kadar çok yakın olduklarını gösterirken öte yandan insanlar deprem konulu yazıları okurken şimdi bunun sırası mıydı türünden yazılar da çoğu zaman yazarlar tarafından kaleme alınabilir. Bu da şüphesiz moral düzeylerimizi artırmada ve hayatın devam ediyor bilincini kazanmamızda yararlı olan bir durumdur. Köşe yazarları genelde haber sayfasından bağımsızdırlar. Ancak bağımsız olmaları haber sayfasının misyon ve vizyonuna uymayacakları anlamına gelmez. Aynı şekilde haber sayfasının sahibi ya da görevlileri köşe yazarlığı da yapabilirler.

Köşe yazarları sadece makale, deneme, röportaj türünden yazılar yazmazlar. Bazen karmakarışık bir yazı bazen de şiir yazabilirler. Çoğu zaman okurlar yazarlara kızmaktalar ya da X Haber, Y Haber yazarına karşı tavırlar alabiliyorlar. Bunlar hoş bir durum değildir. Kalemine güvenerek yazmaya cesaret etmiş bir bireyi yazılarından ya da düşüncelerinden ötürü karalama hakkımız yoktur. Yazarın ele aldığı konu zorumuza gidiyor da olabilir. Aynı şekilde çıkarlarımıza ters bir yazı da olabilir. Bu tür durumlarda savaş ilanı vermek haber sayfalarına yakışık bir durum olmayacaktır. Ayrıca haber sayfalarının kendilerine özgü köşe yazarları başka sayfalarda yazılarını yayınlamamaya dikkat etmelidirler.

 

Ya tutarsa...

Şans oyunlarına meraklı mısınız? Kazı kazan, loto... Son yıllarda haber sayfaları da şans oyunlarına merak saldılar. Ama onların tek bir oyunu var; ya haber tutarsa. Bir haberin tutup tutmaması çok mu önemli? Haber tutturuyorsunuz; doğru haber de yapıyorsunuz peki sonra? Zaten bir haber sayfası doğru haber yapmak zorunda değil midir? Bunu unutup emin olmadığınız konularda haber yapıp ya tutarsa demelerle neyi amaçlıyorsunuz?

 

Sosyal ağlarda güncellik

Haber sayfaları ek olarak sosyal ağlar üzerinden sayfasındaki haber bağlantıları ekleyip takipçilerine iletiyorsa artı puan kazanacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı teknik ve özel kurallar var. Teknik kurallar içine bilgi başlıkları (meta tagları); haber başlığı, haber açıklaması, habere ait anahtar kelimeleri gibi detaylar girmektedir. Özel kurallarda ise haber bağlantısının doğruluğu ve güncelliği girmektedir. Takipçisi olduğum birçok haber sayfası bu detaylara önem vermekteler; ancak ilgiye baktığımızda yetersiz olduklarını görüyorum. Bunun da nedeni takipçi kitlesinin sesini duymamak olsa gerek. Aslında ses duyuluyor ama cevap vermek zahmetine girilmiyor. Bu detay herkes için önemlidir. Eğer haberi insanlar için yapıyorsanız, o insanları dinlemek, sorularına cevap vermek zorundasınız. Aksi durumlarda hitap ettiğiniz kitle zamanla azalacaktır.

Haber sayfanıza haber eklenir eklenmez sayfanızın olduğu sosyal ağlara da haberi hemen ekleme durumunuz oluyor mu?

Sosyal ağlara haber adresi ekledikten sonra acaba tıklayınca habere gidiyor mu diye kontrol ediliyor mudur? Eminim, kontrol edilmiyordur.

Halkımızın çoğu sosyal ağlara telefonları üzerinden bağlanmaktalar. Sosyal ağların telefon işletim sistemlerine uygun bir şekilde hizmet veriyor olması da bir avantaj olmalı. Bunun yanı sıra haber sayfalarının çoğunda bu özellik yoktur. Bu durumda o kitleyi de baza alıp sosyal ağlarda haber detaylarına yer verilebilir. Çünkü herkesin bilgisayarı yok. Herkesin haberi bilgisayardan takip etme imkânı da yok. O yüzden biraz geniş pencereden bakıp neler yapılabilir diye düşünmeli. Az önce dediğim gibi sosyal ağlarda haber detayları verilebilir. Peki, başka ne yapılabilir?

 

Abartılı reklâm

Haber sayfaları için maddi gelir reklâmlardır. Hele bir de herhangi bir ajansa aboneyse sayfasının reklâmlara boğmak ister. Özellikle flash yani soyadı .swf olan dosyalardan yararlanır. İşte bunu kesinle önermiyorum. Çünkü flash dosyaları çoğu zaman sayfanın daha çok geç yüklenmesine sebebiyet verebiliyor. Bunun dışında kişi habere tıklar tıklamaz reklâmsız bir sayfa ister karşısında. Haberin her satırı ya da her paragrafı arasında bir reklâm bırakılmışsa bu sayfanın ne kadar çok amatör ve bencil olduğunu gösterecektir. Bu yüzden reklâmları mümkünse haber içeriğinden uzak ve fazla göze değmeyecek şekilde yerleştirmek daha doğru olacaktır. Birçok haber sayfası sırf bu yüzden sayfalarını sola ya da sağa doğru yaslayarak yanda kalan boş alanı reklâm alanı için değerlendirirler.

Bir video izlerken bile girişte reklâm geliyorsa ve bazı haberlere tıklayınca "X saniye sonra yönlendirileceksiniz" türünden reklâmlar geliyorsa, ziyaretçi kesinlikle yorulacaktır. Yorulan ziyaretçi belki de bir daha sayfanıza girmeyecektir.

 

Reklâmdan haberdar olabilme

Bir haber sayfası düşünelim. Bu haber sayfası yayınladığı reklâmı her gün denetliyor mu? Söz konusu bağlantının her gün aynı sayfayı açtığından emin midir? Peki, bağlantı adresinde virüs varsa ne olacak? Arama motorları farkına varıp haber sayfasını kara listeye almaz mı? Hadi, bunu da geçelim? Peki, ya bağlantı adresinde yasa dışı bir fikir varsa ne olacak? Tabi bunlar bizi ilgilendirmez diyoruz ama gerçekte öyle değildir. Sanal ortamdaki gerilimin gücü tahmin edilemeyecek kadar büyüktür. Hal böyle iken adım atarken geniş bir pencereden bakıp her ihtimali göz önünde bulundurmak şarttır. Aynı şekilde son yılların favori reklâm kuşağı Google Amca ne derece güzel reklâmlar verebilir ki? Google Amca bir yana kötü reklâmların sağlayıcıları yine ülkemiz vatandaşlarıdır.

Reklâmda "5 liraya elektronik sayfa" yazısını görüp tıklarsınız ama karşınıza çıkan sayfada elektronik sayfayla alakalı tek kelime bulamazsınız. Ortada çok derin bir tutarsızlık ve ziyaretçiyi kandırma ayakları dolaşır.

Değerli haber sayfaları sistem yöneticileri ve editörleri sayfanızdaki reklâmlardan haberdar mısınız? Her gün o reklâmları denetliyor musunuz?

 

Sakın F5'e basma!

Bir haberi okuduğunuzda ya da bir video izlediğinizde sizin kontrolünüz dışında sayfanın yenilenmesi ve videonun başa sarılması tam anlamıyla bir çile olmalı. Sayfa yenilenmesinde amaç sayfanın tıklanma sayısını artırmaktır genelde. Bu da hoş bir davranış değil gibi. Kişi eğer tıklama sayım artsın diye bunu yapmakla yetinirse aslında sadece kendini kandırır. Çünkü takipçi için haberin okunma sayısı ya da tıklanma sayısı önemli bir husus değildir. Öte yandan sayfa yenilenmeleri çok yararlıdır. Bir haber düşünün, o haber eksik ya da yanlış eklenmiş olabilir. Ama farkına varan editör düzeltmesini yaptıktan sonra sayfa yenilenmezse kişi ilk hâliyle haberi okuyacaktır. Bu da yanlış anlaşılmalara ya da takipçi kaybına neden olabilir. O zaman sayfa yenilenmelerini her sayfada yapmamak lazım. İşte tam da bu konuda haber sayfaları bir sistem yöneticisine ihtiyaç duyacaklardır. Demek ki sayfaları sürekli yenilenen haber sayfaları her zaman kötü niyet taşımayabilirler.

 

Bitirirken...

Ben istiyorum ki haber sayfaları amaçlarından kopmasın! Özgün olsunlar ve işlerini ciddi bir şekilde yapsınlar. Sırf haber yapacağız diye de yer kaplamamak lazım. Bu konuda çok ciddi umutlarım var. İnşallah Van basını ve Van basını olduklarını iddia edenler bu konuda daha duyarlı olurlar. Aksi durumlarda zamanla takip edilemez duruma gelirler.

Bilgin Berge

Yorum Ekle

kod


Adres: Cumhuriyet Caddesi İş Bankası Karşısı İşlek İş Merkezi Kat:1 No:1 İpekyolu / VAN