Tuşba Belediyesi, her türlü şiddet, taciz ve mobingi önlemek amacıyla ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı. Belediye hizmet binasında düzenlenen imza törenine Eşbaşkan Hanım Akkoş ve belediye meclis üyeleri katıldı.
Tuşba Belediyesi, imzalanan belge ile şiddete karşı kurumsal yaklaşımını ortaya koyarak şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma yaşamı için gereken tüm adımların atılacağını taahhüt ediyor. Şiddete Karşı Tutum Belgesi, ILO 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi doğrultusunda ulusal mevzuat çerçevesinde hazırlandı. Bu belge ile Tuşba Belediyesi, hizmet ürettiği her birim dahil olmak üzere, her türlü şiddete, tacize ve mobbinge karşı nasıl bir yöntemle hareket edeceğini ve asla taviz vermeyeceğini ilan ediyor.
Eşbaşkan Akkoş: ‘Şiddete Karşı Net Tavrımızı Ortaya Koyuyoruz’
‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’nin imzalanmasının ardından Eşbaşkan Hanım Akkoş, şiddeti önlemenin tek yolunun şiddete neden olan eşitsizlikle mücadele etmek olduğunu söyledi. Eşbaşkan Akkoş, yaptığı açıklamada, “Bugün imzaladığımız belge, şiddet karşısında hiçbir zaman sessiz kalmayacak bir belediye olacağımız anlamını taşımaktadır. Bu belge ile şiddete karşı net tavrımızı ortaya koyuyor, belediyemizin hizmet üreten her birimi başta olmak üzere her türlü şiddete, mobbinge ve tacize nasıl bir yöntem ile hareket edeceğimizi, buna karşın taviz vermeyeceğimizi, kadınlara yönelik şiddet karşısında tarafsız olmayacağımızı ilan ediyoruz,” dedi.
‘Şiddetin Karşısında Olmak Yerel Yönetimlerin En Önemli Görevidir’
Belediye olarak kadın çalışmalarını her zaman öncelediklerini dile getiren Akkoş, “Kadın belediyeciliği şiarıyla yürüttüğümüz yerel yönetim anlayışımızı daha ileriye taşıyarak şiddete karşı kadınların yanında olmaktan geri durmayacağımızı bir daha dile getiriyoruz. Kadına şiddetin politik olduğunun bilinciyle şiddete karşı kadınların yanında olacağımızın sözünü veriyoruz,” ifadelerini kullandı.
Eşbaşkan Akkoş, imzalanan tutum belgesinin bütün belediyelerde uygulanmasının elzem olduğunun altını çizerek, “Kadınların yaşam alanlarını oluşturarak her türlü şiddetin karşısında olmak ve kadınları yalnız bırakmamak yerel yönetimlerin en önemli ve en kıymetli görevlerinden bir tanesidir. Şiddete karşı durmak, dayanışmak boynumuzun borcudur,” dedi.
Tutum belgesinin amacı:
· Tuşba Belediyesi’nin şiddet, taciz ve mobbinge karşı kurumsal politikasını ortaya koymak,
· Her türlü şiddet, taciz ve mobbingi hiçbir gerekçe ile kabul etmeyerek ilkeler ortaya koymak,
· Tuşba Belediyesi kurumsal yapısı içerisinde gerçekleşebilecek her türlü şiddet, taciz ve mobbing durumlarını önlemek ve takiben izlemek,
· Tuşba Belediyesi faaliyet alanları içerisinde memur, işçi, sözleşmeli personel dâhil olmak üzere tüm personel ve hizmet alanlar açısından güvenli alan oluşturmak ve bu alanlar içerisinde hak ve sorumlulukların bilinmesini sağlamak,
· Tuşba Belediyesi’nin her kademede çalışan memur, işçi, sözleşmeli personel dâhil olmak üzere tüm personelinin aile içi ve sosyal yaşamında güvenli alan oluşturmak ve bu alanlar içerisinde hak ve sorumlulukların bilinmesini sağlamak,
· Şiddet, taciz ve mobbing durumu bildirim sürecinde ve sonrasında Belediye’nin sorumluluklarını belirlemek. Şiddet, taciz ve mobbingin yaşanmaması ve tekrarlanmaması için koruyucu, önleyici ve onarıcı bir araç sunmak,
· Belirtilen ilke ve prensipler doğrultusunda izlenecek yol ve yöntemleri ortaya koymak ve şiddet, taciz ve mobbing kapsamını tanımlamak üzere uygulanabilir, net ve güncellenebilir bir yönerge hazırlamak. Hazırlanacak yönergenin yapılacak toplu sözleşme dâhil çalışma hayatına dair tüm iş ve işlemlerde temel alınmasını sağlamaktır.