Öncelikle millet iradesinin tamamıyla meclise yansıdığını söylemeliyim. AK Parti, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi mecliste olacak. Türkiye 8 partili bir meclis ile yönetilecek.
400 milletvekili meselesi
Yeni sistemde anayasa değişikliği için 400 milletvekili onayı gerekiyor. AK Parti ve MHP 344, CHP ve İYİ Parti 189, HDP ise 67 milletvekili çıkardı. AK Parti’nin anayasa değişikliği için 56 milletvekili açığı var. Yeni işbirliklerine veya milletvekili transferine hazır olun.
Tahminlerim tuttu mu?
13 Mayıs 2018 tarihli yazımda seçimlere dair bazı tahminlerde bulunmuştu, peki ne kadarı tuttu? Van'da kesin olmayan sonuçlara göre, HDP Sezai Temelli, Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan ve Tayip Temel olmak üzere 5, AK Parti Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas olmak üzere 3 vekil TBMM’ye gidiyor. AK Parti Van'da 1 Kasım seçimlerine göre oy kaybetse de, 1 milletvekili sayısını arttırarak başarı elde ettiğini söylemek gerekiyor.
HDP baraj meselesi ile ilgili ne yazmıştım?
Benim düşüncem ise HDP’nin baraja takılma tehlikesi bulunuyor ancak tıpkı 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi az bir oy oranı ile barajı geçebilir. Yine az bir oy oranı ile baraj altında kalabilir. Baraj altında kalma tehlikesi düşüncemi yineliyorum…
Van milletvekili sayısı dağılımı ile ilgili ne yazmıştım?
HDP’nin barajı aşması durumunda 6 HDP - 2 AK Parti, 5 HDP – 3 AK Parti şeklinde dağılabileceğini tahmin ediyorum. HDP’nin barajı aşmaması durumunda 8 AK Parti, eğer muhalefet ittifakı CHP üzerinde anlaşırsa 7 AK Parti – 1 CHP. Bir başka ihtimal ise 7 AK Parti – 1 MHP de olabilir.